Zöldségleves, zöldborsó Dionüszosz módra, túrós rétes

 Zöldségleves:

Hozzávalók:
1 csomag leveszöldség:
(4 sárgarépa
2 fehér répa
1 zellergumó
1 kisebb káposztadarab
2 fokhagyma
1 vöröshagyma)
erőleveskocka

Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, felaprítjuk, felöntjük vízzel, beletesszük az erőleveskockákat és takaréklángon, fedő alatt kb. 45 perc alatt puhára főzzük az egészet. Levestésztával tálaljuk.

 

 

Zöldborsó Dionüszosz módra:

Hozzávalók:
1 kg zöldborsó,
2 szál sárgarépa,
50 dkg apró szemű újburgonya,
2 fej hagyma,
4 dl zöldségerőleves,
1 csokor kerti zsázsa (vagy petrezselyem),
margarin, só.

Elkészítés:
A zöldborsót megtisztítjuk, a sárgarépát és az apró szemű újburgonyát lekapargatjuk. A répát ferdén felszeleteljük, a hagymát vékonyan felkarikázzuk. Megforrósított margarinon üvegesre pároljuk a hagymát, majd hozzáadjuk a sárgarépát és a burgonyát. Megsózzuk és fedő alatt néhány percig pároljuk. Hozzáadjuk a zöldborsót, felöntjük a levessel és fedő alatt megpároljuk. Végül a fedőt levéve a lé nagy részét elpárologtatjuk. Kerti zsázsával vagy petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

Túrós rétes:

Hozzávalók:
8 db réteslap
500 g tehéntúró
2 db tojás
5 ek cukor
1 ek vaníliás cukor
1 citromból nyert citromhéj
1 csipet só
2 ek zsemlemorzsa
50 g vaj
100 ml napraforgó olaj

Elkészítés:
A töltelékhez a túrót villával jól összetörjük, hozzáütjük a tojásokat, hozzáadjuk a cukrokat, a citromhéjat, sót, és jól kikeverjük. A vajat felolvasztjuk, és hozzáöntjük az olajat. Az első tésztalapot megvizezett, kicsavart konyharuhára tesszük, az olvasztott vajjal-olajjal megcsepegtetjük, és ecsettel szétkenegetjük. Így folytatjuk 4 lappal, de az utolsóra már ne sok vajas olajat tegyünk. A zsemlemorzsát szórjuk a tészta felénk eső szélére kb. 6 cm-es csíkra. A morzsára rákanalazzuk a túró felét, egy kevés morzsát megint szórunk rá. A tészta feltekerését a konyharuha segítségével végezzük, de közben behajtjuk a tészta szélét, és szépen feltekerjük. Kipapírozott tepsire rakjuk, és megkenjük a tetejét, oldalát vajas olajjal. Elkészítjük ugyanígy a második rétest is, és aranybarnára sütjük.

Jó étvágyat!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom