Zöldségek serpenyőből,sütőből

Vitaminomlett:

 

Hozzávalók 2 személyre:

1 kisebb padlizsán hámozatlanul 1 cm vastag karikákra szeletelve,

1 zöld húsú paprika nem túl apró kockákra vágva,

1 sárga húsú paprika nem túl apró kockákra vágva,

1 nagy burgonya kisebb kockákra vágva,

2 paradicsom leforrázva, meghámozva, magját eltávolítva, felaprítva,

1 közepes fej hagyma vékony karikára vágva,

1 gerezd fokhagyma finomra vágva,

só, bors,

2 ek. olaj,

4 tojás.

 

Elkészítés:

A padlizsánt 15 percre besózzuk, majd leöblítjük, szárazra töröljük és négyfelé vágjuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Rádobjuk a burgonyát, a hagymát, a fokhagymát és a padlizsánt. Állandóan keverve 3 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a paprikát és a paradicsomot, további 2 percig pirítjuk. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.

 

Nyári pulyka:

 

Hozzávalók:

10 dkg karfiol rózsáira bontva,

1 közepes fej hagyma,

2 sárgarépa félbevágva, vékonyan felkarikázva,

1 kis cukkíni félbevágva, vékonyan felkarikázva,

1 piros húsú paprika csíkokra vágva,

1 zöld húsú paprika csíkokra vágva,

2 paradicsom kisebb kockákra aprítva,

2 szelet (40 dkg) pulykamell,

2 ek. margarin,

só, bors,

provence-i fűszerkeverék,

1/4- 1 zöldségleves (kockából),

2 ek. ecet,

4 tojás,

1 kis cs. petrezselyem,

1 kis cs. snidling,

2 ek. napraforgómag.

 

Elkészítése: 

A húst megmossuk, szárazra töröljük, vékony csíkokra vágjuk. Nagy serpenyőben felforrósítjuk a zsiradékot, rádobjuk a húst, és erős tűzön, állandóan keverve, hirtelen megpirítjuk. Sózzuk, borsozzuk, provence-i fűszerkeverékkel ízesítjük. Hozzáadjuk a karfiolt, a hagymát, a sárgarépát és a paprikát. Erős tűzön átforgatjuk, fedő alatt 8-10 percig pároljuk. Ezután beletesszük a cukkínit és a paradicsomot is. Aláöntjük a levest, és 4-5 percig fedő alatt pároljuk. Végül szükség szerint utána sózzuk, borsozzuk. Két liter vizet felforralunk az ecettel. A tojásokat egyenként merőkanálba ütjük, és óvatosan a gyöngyözve forró vízbe merítjük. Három percig főzzük. Szűrőkanállal kiemeljük, lecsepegtetjük, és a zöldséges pulyka tetejére csúsztatjuk. A zöldfűszereket megmossuk, apróra vágjuk, és a tisztított napraforgómaggal együtt a készétel tetejére szórjuk.

 

Tészta sajtmártásban:

 

Hozzávalók 2 személyre:

25 dkg zöld/spenótos metélt,

só, bors,

4 paradicsom leforrázva, meghámozva, vékony gerezdekre vágva,

1 hagyma felkockázva,

2 ek. vaj,

2 dl tejföl,

10 dkg zsíros sajt (pl. Gouda vagy ementáli),

15 dkg mozzarella,

4 szál bazsalikom.

 

Elkészítés:

A tésztát enyhén sós vízben kifűzzük. A zsiradékot nagy serpenyőben felforrósítjuk. Rádobjuk a hagymát, és mérsékelt tűzön üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a tejfölt, belereszeljük a sajtot. Hagyjuk egészen elolvadni. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk. A tésztát leszűrjük, lecsepegtetjük. A sajtmártásba csúsztatjuk, összekeverjük. Hozzáadjuk a paradicsomot, a tetejére szeleteljük a mozzarellát. Néhány percig, amíg a sajt a tetejére olvad, fedő alatt pihentetjük. A bazsalikomot megmossuk, levélkéit lecsipkedjük és megdíszítjük vele az ételt.

 

Gombás krumplilepény:

 

Hozzávalók:

80 dkg krumpli

bors

30 dkg laskagomba

2 piros húsú paprika

2 nagy fej vöröshagyma

2 evőkanál olaj

1 evőkanál vaj

1 gerezd fokhagyma

1 mokkáskanál szárított borsikafű

4 tojás

őrölt szerecsendió

1 kis csokor petrezselyemzöld

 

Elkészítés:

A krumplit enyhén sós vízben (héjában) megfőzzük. A gombát és a paprikát megtisztítjuk, csíkokra, a hagymát kockára vágjuk. Jókora serpenyőben az olaj-vaj keverékén megfonnyasztjuk a hagymát, rádobjuk a gombát, a paprikát, és néhány percig erős lángon pirítjuk. A fokhagymát megtisztítjuk, áttörjük, a borsikafüvet megmossuk, finomra vágjuk, mindkettőt a gombához adjuk, és fedő alatt 5 percig pároljuk. A krumplit leszűrjük, meghámozzuk, felkarikázzuk, és a gombás alaphoz adjuk, majd fedő nélkül élénk tűzön, olykor kevergetve kissé megpirítjuk. Felverjük a tojásokat, ízlés szerint sóval, borssal, őrölt szerecsendióval ízesítjük. A krumplira öntjük, egyszer összekeverjük, és lassú tűzön addig sütjük, amíg kocsonyásra nem sül, a petrezselymet finomra vágjuk, és a tetejére szórjuk.

 

Cukkinis muszaka:

 

Hozzávalók:

1 kg cukkini hámozatlanul hosszában 5 mm vastagon felszeleteljük,

só, bors,

20 dkg sonka apró kockákra vágva,

1 csokor petrezselyem finomra vágva,

8 tojás,

½ l tej,

50 dkg tehéntúró,

10 dkg liszt,

a sütéshez olaj,

diónyi vaj.

 

Elkészítés:

A cukkinit besózzuk 10 percre. 6 tojást elhabarunk a tejjel. 1/3 részét félretesszük, a többit simára keverjük a túróval. Hozzáadjuk a sonkát, a petrezselymet, ízlés szerint a borsot és sót. Nagyobb edényben 2 ujjnyi olajat felforrósítunk. A maradék 2 tojást kissé felverjük. A cukkiniszeleteket szárazra töröljük. Lisztbe, majd a tojásba forgatjuk, és az olajban mindkét oldalukon 1-1 percig sütjük. Négyszögletes tűzálló tálat kivajazunk. Az aljára egy sor cukkiniszeletet fektetünk. Megkenjük néhány kanál túrós masszával, majd ismét cukkini és folytatjuk a sort. Ráöntjük a félretett tojásos tejet, és a sütőben kb. 40 percig pirulásig sütjük.

 

Rakott zöldbab:

 

Hozzávalók:

1 kg sárga hüvelyű bab,

só, bors,

1 gerezd fokhagyma,

12 fürjtojás (vagy 4 tyúktojás),

2 közepes fej hagyma karikára vágva,

4-6 ek. olaj,

40 dkg paradicsom leforrázva, meghámozva, magját eltávolítva, felaprítva,

20 szem zöld és fekete olívabogyó vegyesen kimagozva,

15-2 bazsalikomlevél (1 tk. szárított) finomra vágva,

8-10 mentalevél finomra vágva.

 

Elkészítés:

A zöldbabot enyhén sós vízben, a fokhagymával puhára főzzük (20 perc). A tojásokat sós vízben keményre főzzük. Leszűrjük, hideg vízbe merítjük, kihűtjük. A hagymát 3 evőkanál olajon üvegesre pároljuk. A paradicsommal és az olívával együtt a bazsalikomot és a mentát a hagymához adjuk. Ízlés szerint borsozzuk, fedő nélkül 15 percig rotyogtatjuk. Csak a végén sózzuk, mert az olíva is sós. A babot leszűrjük, konyharuhára terítve felitatjuk róla a nedvességet. A tojásokat meghámozzuk, félbevágjuk. Mélyebb tűzálló tálat kiolajozunk. Az aljára szedjük a bab felét, megrakjuk a paradicsomos-olívás mártás felével, a tojásokkal. Betakarjuk a maradék babbal, bevontjuk a maradék mártással, meglocsoljuk a maradék olajjal. Betesszük a sütőbe, és mindössze 10-12 percig sütjük.

 

Tejszínes kukorica:

 

Hozzávalók:

80 dkg főtt csemegekukorica (konzerv) lecsepegtetve,

1 közepes fej hagyma finomra vágva,

2 ek. vaj,

1 paradicsompaprika vékony csíkokra vágva,

20 dkg zöldborsó (tisztított),

só, bors,

1 csokor petrezselyem finomra vágva,

2 dl tejszín,

10 dkg márványsajt (rokfort).

 

Elkészítés:

A hagymát megfonnyasztjuk a vajon. A paradicsompaprikát a zöldborsóval a hagymára dobjuk, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, fedő alatt 10 percig pároljuk. A petrezselymet a kukoricával és a tejszínnel együtt a zöldborsós keverékhez adjuk. Jól átforrósítjuk. Az egészet sütőedénybe szedjük, a tetejére tördeljük a sajtot. Csak annyi időre tesszük be a sütőbe, amíg a sajt a tetejére olvad (10 perc).

 

Gyuvecs:

 

Hozzávalók:

1 közepes padlizsán kettévágva,

só, bors,

25 dkg paradicsom leforrázva, meghámozva,

25-25 dkg zöldbab, burgonya, cukkini, zöldpaprika,

3 közepes fej hagyma,

25-25 dkg báránycomb, marha- és sertéslapocka,

6 ek. olívaolaj,

2 szál bazsalikom,

3 tojás,

1 ek. liszt,

2 dl joghurt,

1 mk. sütőpor.

 

Elkészítés:

A padlizsánt fél órára besózzuk. A zöldbabot 3-4 cm-es darabokra vágjuk, a burgonyát, a cukkinit, a paprikát és a paradicsomot felkockázzuk. A padlizsánt leöblítjük, kockákra vágjuk. Kiolajozunk egy mély sütőedényt, beleterítjük a zöldségeket, sóval, borssal meghintjük. A húsféléket megmossuk, kisebb kockákra vágjuk. A hagymát és a fokhagymát felaprózzuk. A maradék olajat serpenyőben felforrósítjuk, rádobjuk a húst. Erős tűzön hirtelen megpirítjuk. Hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát, fedő alatt megfonnyasztjuk. Sózzuk, borsozzuk, és a zöldségekhez adjuk. A tálat lefedjük, és közepes hőmérsékleten, sütőben kb. másfél órán át pároljuk. Néha megkeverjük. A megmosott bazsalikom levelét lecsipkedjük. Néhányat félretesszünk a díszítéshez, a többit finomra vágjuk. A tojásokat elhabarjuk a liszttel, a joghurttal, a sütőporral és a bazsalikommal. A tálba öntjük, és fedetlenül további 25-30 percig sütjük.

 

a kép illusztráció (internet)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom