A jegybanki várakozás szerint alakultak a fogyasztói árak

A jegybank várakozása szerint alakulnak a fogyasztói árak – mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank főosztályvezetője csütörtök reggel az M1 aktuális csatornán.

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) jelentése szerint szeptemberben átlagosan 2,8 százalékkal voltak magasabbak a fogyasztói árak, mint egy évvel korábban.

Az MNB főosztályvezetője gazdaságtörténeti szempontból is fontosnak mondta, hogy amióta bevezették az inflációs célkövetés rendszerét, csak kevés olyan időszak volt, amikor valóban a várakozások szerint alakult az infláció – közölte az MTI.

Hozzátette, 2017 elejétől a jegybanki toleranciasávon belül alakult az infláció, 2018 közepétől pedig már 3 százalékos jegybanki cél körül alakult.

Várhegyi Judit szerint ez kedvező a gazdaságnak, hiszen a jegybank elsődleges célja az árstabilitás elérése, ami kiszámítható, stabil környezetet teremt.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom