Aki maradt az jól járt

Átlagosan megduplázták a megtakarításukat azok a magán-nyugdíjpénztári tagok, akik kilenc évvel ezelőtt nem léptek vissza az állami rendszerbe tudtuk meg az az azenpenzem.hu-tól.

Akinek 2010 decemberében egymillió forint volt a számláján, annak mostanra átlagosan 1,8-1,9 millió forintra növekedett a megtakarítása. A portál számításai szerint a kumulált infláció 2010 óta 21 százalék volt, így a reálhozam 600-700 ezer forint körül alakul.

A nagyobb kockázatú, részvényt tartalmazó növekedési portfólióban 12,7-14,4 százalék között fialt a pénz, a kiegyensúlyozott portfóliók 8,32-10,23 százalék között hoztak. A gyakorlatilag csak állampapírokat tartó klasszikus portfóliók 2,25-5,24 százalék között gyarapodtak.

A mintegy 3 millió pénztártag körülbelül 3 ezer milliárd forintnyi vagyonát az állami rendszerbe csatornázták, és csak azoknak maradt meg a pénze a magánnyugdíjpénztárban, akik erről 2011. január 31-ig személyesen, írásban nyilatkoztak. Akkor körülbelül 100 ezer pénztártag döntött úgy, hogy nem enged a kormány zsarolásának.

A kormányzati kommunikáció ugyanis úgy szólt, hogy akik tagok maradnak, nem kapnak nyugdíjat a társadalombiztosítási rendszerből. Végül jogszabály alapján 2010. szeptember 30. utáni biztosítotti időszaktól a magánnyugdíjpénztári tagoknak is a tb-rendszerből jár a nyugdíj 100 százaléka. A 2010. szeptember 30. előtti időszakra számított nyugdíj 25 százaléka a magánnyugdíjpénztárból, 75 százaléka pedig a tb-től érkezik majd írta debreceninap.hu

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom