Csökkentik az Áfa-t Szlovákiaban

Január elsejével 10 százalékra csökkent egyes élelmiszerek általános forgalmi adója Szlovákiában.

A pozsonyi törvényhozás szeptemberben Eva Antošová, a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) képviselőjének törvénymódosítási javaslatának elfogadásával csökkentette az adó­kulcsokat. Az áfacsökkentés mindenekelőtt a tejtermékekre, továbbá a mérsékelt égövi növényekre és a zöldségekre vonatkozik.

A szakértők és vásárlók körében ugyanúgy rögvest felvetődött: valóban olcsóbb lesz-e az élelmiszer az adó lefaragásának köszönhetően?

Az SNS-es képviselő ennél is több élelmiszer áfájának csökkentését javasolta, de a koalíciós tárgyalásokon az a megállapodás született, hogy az államkassza bevétele legfeljebb 65 millió euróval csökkenhet az intézkedés következtében. Ezért a törvénymódosítás keretében csak az alapvető és az egészséges élelmiszerek áfájának csökkentését szavazták meg a honatyák.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom