Márciustól azonnali utalás lép érvénybe

Minden hazai bank felkészült az azonnali átutalási rendszer startjára – hangzott el a Magyar Bankszövetség évindító sajtóbeszélgetésén. A rendszer március másodikán startol, mindenki számára elérhető lesz, akinek hazai számlacsomagja van. Január 31-ig mindenki megkapja a részletes díjkimutatását a bankjától, amely kapcsán átláthatja a kölségeit.

Az azonnali utalásról elhangzott, hogy a GIRO új rendszert épített, az MNB szabályozza, felügyeli és összefogja a projektet. A bankszektor 30-40 milliárd forintot költött arra, hogy egy magyar bankszámlával rendelkező ügyfél se maradjon ki az azonnali utalásból. A Bankszövetség szerint az átállás új számlacsomagokat és innovatív megoldásokat is hoz. Igaz, ezekből eltűnhet az ingyenes készpénzfelvétel lehetősége. A technológia nagy kérdése, hogy az azonnali utalásra épülő fizetési megoldások mikor jelennek meg a kereskedelemben.

A bankok több száz kormányzati és jegybanki egyeztetést tartottak. A Bankszövetség főtitkára, Kovács Levente arról beszélt évindító sajtóeseményén, hogy az idei év feladata a pénzügyi szolgáltatások országon belül tartása. Érdemes hozzágondolni, hogy a Revolut, a Transferwise vagy a Paypal évek óta dolgozik azon, hogy banki funkciókat és ügyfeleket halásszanak el a hagyományos bankok elől.

Feladatnak tartja még a főtitkár a digitális átállás. Erről szintén el lehet mondani ugyanazt, mint a magyarországi forgalom megtartásáról. A Bankszövetség elnöke, Becsei András arról is beszélt, hogy a tranzakciós illeték kivezetése nagy versenyhátránytól szabadítaná meg a hazai bankszektort.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom