Másfél éves mélypontra csökkent az infláció Németországban szeptemberben

Másfél éves mélypontra csökkent az infláció Németországban szeptemberben a német szövetségi statisztikai hivatal (Destatis) pénteken közzétett végleges, az előzetessel megegyező adatsorának tanúsága szerint – közölte az MTI.

Szeptemberben, az egy évvel korábbihoz képest, 1,2 százalékkal – 2018 februárja óta a leglassabb ütemben – nőttek a fogyasztói árak. Augusztushoz képest nem változtak az árak.

Augusztusban éves szinten 1,4 százalékkal, havi szinten pedig 0,2 százalékkal csökkentek a fogyasztói árak.

A gyakran változó energia- és élelmiszerárakat nem tartalmazó maginfláció éves összevetésben 1,5 százalék volt, havi szinten pedig stagnált az év kilencedik hónapjában.

Az infláció szeptemberi lassulása elsősorban az energiaárak csökkenésére és az élelmiszerárak emelkedésének mérsékeltebb ütemére vezethető vissza. Szeptemberben az energiaárak 1,1 százalékkal csökkentek éves bázison az augusztusi 0,6 százalékos emelkedés után, az élelmiszerárak pedig mindössze 1,3 százalékkal emelkedtek, míg az előző hónapban még 2,7 százalékkal.

Az európai uniós összehasonlítási célokra kalkulált harmonizált fogyasztói árindex (HICP) szeptemberben 0,9 százalékkal emelkedett az előző év azonos hónapjához képest, havi összevetésben pedig 0,1 százalékkal csökkent. Augusztusban az uniós harmonizált fogyasztói árindex éves összevetésben 1,0 százalékkal nőtt, havi szinten pedig 0,1 százalékkal csökkent.

Az euróövezet legnagyobb gazdaságának inflációs adatait nagy figyelem övezi, mert erős hatást gyakorol az Európai Központi Bank (EKB) monetáris politikájára.

Az EKB elsődleges célja az árstabilitás fenntartása, ennek jegyében arra törekszik, hogy az éves harmonizált fogyasztóiár-index középtávon 2 százalék alatt, ám ahhoz közeli értéken maradjon – tájékoztatott az MTI.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom