Select Page

  • Debrecen időjárása
    napos
    29°C
     

A Föld a mi otthonunk – Április 22. a Föld napja

A Föld a mi otthonunk – Április 22. a Föld napja

Ezen a napon a környezet- és természetvédő szervezetek kezdeményezésére a lakosság különböző rendezvényeken, megmozdulásokon fejezi ki aggodalmát a környezet egyre gyorsuló pusztítása miatt.

1970-ben tartották meg először a Föld napját Denis Hayes amerikai egyetemista kezdeményezésére. Az USA-ban szigorú törvények születtek a levegő és a vizek védelmére, új környezetvédő szervezetek alakultak, és több millió ember tért át az ökológiailag érzékenyebb életvitelre.

“Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Így hangzik a Föld napja mozgalom egyik jelmondata.

Magyarországon környezetvédők 1990-ben megalapították a Föld Napja Alapítványt, és hírközpontot is létrehoztak az első magyar Föld napja eseményeinek koordinálására.

Földünk élőlényei az emberek, az állatok és a növények. Életfeltételeik a levegő, a víz, a táplálék és a fény, melyek mai ismereteink szerint csak a Földön alakultak ki. Ezek nélkül az élet elképzelhetetlen lenne, ezért óvjuk élőhelyünk tisztaságát.

És hogyan tudjuk megvédeni a környezetünket?

A Föld egészségéhez szükség van a növényekre, melyek oxigént árasztanak, ami tisztítja a levegőt. Ezért ültessünk minél több fát, növényt.

A papírt fából készítik. Óvhatjuk környezetünket azzal is, ha a feleslegessé vált papírt összegyűjtjük és a megfelelő gyűjtőhelyre visszük. Így a papír újrahasznosításra kerül, ezzel több fát is meg tudunk védeni a kivágástól.

Azzal is segítünk, ha kevesebb energiát használunk. Oltsuk le a villanyt, ha nem tartózkodunk a helyiségben, kapcsoljuk ki a televíziót, ha már nem nézzük. Ne a nyitott hűtőajtónál döntsük el, hogy mit szeretnénk kivenni belőle! Ne folyassuk feleslegesen a vizet!

 

Vigyázzuk együtt a Földre, hogy még sokáig lehessen élet rajta!

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook