Select Page

  • Debrecen időjárása
    napos
    29°C
     

Anya csak egy van!

Anya csak egy van!

 

„Az én édesanyám nagyon jó asszony – többet tudok róla mondani: de lehet-e többet mondani valakiről, mint azt, hogy jó?” (Kosztolányi Dezső)

Május első vasárnapján az édesanyákra emlékezünk. Az ő szemükben talán nincs is szebb ünnepe az évnek. Törődésüket, gondoskodásukat egy élet is kevés, hogy megháláljuk. Ám mégis az évnek ezen a napján próbáljunk meg mindent megtenni értük és ne csak ajándékokkal fejezzük ki szeretetünket, hanem tettekkel is.

Az Anyák napjának hagyománya van. Már az ókori Görögországban ünnepelték ezt a napot, amikoris Rhea istennőnek tisztelegtek. Ezt később átvették a rómaiak is. Angliában a 17. században vallási színezetet kapott az esemény, hiszen Nagyböjt negyedik vasárnapját nevezték ki az anyák vasárnapjának. Ezen a napon a család gazdag vacsorával és szentmisével ünnepelt, amelyen a családtól távol dolgozók is részt vehettek, hiszen szabadnapot kaptak, és hazautazhattak édesanyjukhoz.

Magyarországon az első megemlékezésre 1925-ben került sor. Május első vasárnapját nevezték ki , de a legtöbb országban május második vasárnapján köszöntik fel az édesanyákat. 1928-tól miniszteri rendelet is iskolai ünnepségnek nyilvánította az Anyák napját.

Ne csak az édesanyánkat köszöntsük fel ezen a jeles napon! Gondoljunk nagymamánkra is, akinek tulajdonképpen annak az embernek az életét köszönhetjük, akitől mi is a létet kaptuk ajándékba.

Azonban ne csak Anyák napján, hanem az év többi napján is igyekezzünk meghálálni azt a szeretetet, amit tőlük kaptunk. Egy édesanya nagyon nagy ajándék, de a hétköznapok szürkeségében talán elfelejtjük értékelni ezt a kincset. Pedig egy mondás szerint: sokan szerethetnek szívből, de úgy ahogy anyukád szeret, úgy nem szerethet más.

forrás: tündérretikül.hu


LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook