Select Page

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    6°C
     

Csodálatos állatvilág – A téli erdő titkai

Csodálatos állatvilág – A téli erdő titkai

A fák többsége is kopaszon áll, csak a fenyőerdők pompáznak. (Azokat az fákat, amelyek ősszel lehullatják leveleiket lombhullató fáknak nevezzük, a fenyők örökzöldek). Így kihaltnak tűnik az erdő télen, mintha minden aludna. Az állatok egy része tényleg téli álomra hajtja a fejét, de ha jobban megfigyeljük, vannak olyanok is, akik a zimankós telet is ébren vészelik át.

A nyuszikák télre élelmet raktároznak el maguknak, mert ők nem alszanak téli álmot. De télen is megrágják a gallyakat, a fakérget vagy a növények gyökereit. A veszély azonban leselkedik rájuk télen is, ám szőrös talpuk a havas talajon is jól tapad, ezért gyorsan el tudnak menekülni a veszély elől.

A madáretetők egyik kedvenc vendége a széncinege. Legfontosabb táplálékai, a rovarok és kukacok télen pihennek, ezért szoktunk nekik a madáretetőkbe olajos magvakat és szalonnát kitenni. Azokat a madarakat, amelyek nem nálunk töltik a telet költöző madaraknak nevezzük.

A róka főként pockokra és egerekre vadászik, de akár a földigilisztát is megeszi. Télen még akár halászni is szokott. Ám ha az erdőben már nem talál élelmet bemerészkedik a falvakba is, sőt még a kukákban is „turkálnak”.

Az erdei mókus már jó előre gondoskodik téli élelméről. Odújában magvakat, kemény héjú gyümölcsöket raktároz el.

A vaddisznók kifinomult szaglásuk segítségével megtalálják a föld alatt rejtőző táplálékokat is.

Az erdei patások még a tél előtt belakmároznak a tölgy- és bükkmakktermésekből, és a bőrük alatt vastag hájréteget növesztenek. Az erdészek szénával megtöltött etetőkkel várják az erdő lakóit. 

 

a kép illusztráció (internet)

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook