Select Page

  • Debrecen időjárása
    napos
    29°C
     

Csodálatos állatvilág – óriások

Csodálatos állatvilág – óriások

Hossza eléri a 20-30 métert, súlya a 120 tonnát. Fogak helyett rojtos szélű lemezek lógnak a szájából, amivel bekebelezi az apró rákokat. A sarkköri tengerekben él, de kicsinyeit az Egyenlítő környéki vizekben hozza a világra. Tizenegy hónap alatt születik meg a 7 méteres „kicsi” bálna. Súlya 5000 kg körüli, tehát akkora mint egy elefánt. Naponta 4-5 cm-t nő a „picurka”, mivel napi 100 liter tejet cumizik.

 

A Dél-Amerikában élő kondorkeselyűnek van a legnagyobb szárnya a madarak közül. Kitárt szárnyainak fesztávolsága meghaladhatja a 3 métert is. Ez hosszabb egy autónál. Nem erőlteti meg magát repülés közben. Ráfekszik egy felfelé szálló meleg légáramlatra, és siklik a levegőben. A kondormamák nem fészekben költik ki fiókáikat, hanem egy kiálló sziklaperemen. Így biztonságban vannak a fiókák, mivel oda nem tudnak a ragadozók feljutni. Nagy és elrettentő külseje ellenére nem olyan veszélyes madár. Annyira gyenge a csőre, hogy dögökkel táplálkozik és a friss tetemeket nem tudja elfogyasztani, mert a csőrével nem tudja „szétszedni”.

 

A Közép- és Dél-Amerikában élő herkulesbogár hossza 19 centiméter. Testének felét a két, egymással szembe fordítható szarv alkotja. A legtermetesebb azonban a góliátbogár, melynek súlya három háziegér súlyával is felér. A borneói óriás botsáskák között pedig volt amelyik elérte a 32 centiméter hosszúságot.

 

Egy galápagosi teknős súlya körülbelül 250 kilogramm, olyan nehéz, mint egy gorilla. De még sem ő a legnagyobb teknős. A kérgesteknős kifejlett példánya 1 tonna. Hátát vastag bőrpajzs borítja. Növényekkel táplálkoznak és nagyon lassan mozognak, akár 150 évig is élhetnek.

 

A Déli-sarkon élő elefántfókák tömege 3-4 tonna is lehet, hossza pedig elérheti a 6 métert is. Ormányukat akkor veszély észlelése esetén használják. Meg is támadják az „ellenséget”.

 

a kép illusztráció (internet)

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook