Csodálatos élővilág – A természet énekesei

Az éneken kívül a színes tollazatuk, különféle testhelyzeteik vagy mozdulataik is sok mindenről árulkodnak a társaiknak.

A szíít kiáltás a madarak nemzetközi vészjelzése. De az is kiderül a riadóból, hogy a veszélyforrás egy macska vagy egy szarka. A fenyőrigók a legharciasabb szárnyasok. Ha egyikük észreveszi a fenyegető szarkát, elkezd kiabálni, erre a többiek is hangos rikoltozásba kezdenek, ezzel elkergetik az ellenséget. Ha mégsem elegendő a csatakiáltás, akkor bevetik „biológiai fegyverüket”. Éles, sikító hangot hallatva megtámadják a szarkát, és amikor már csak egy félméternyire vannak a célponttól, egy-egy ürülékbombát lőnek ki rá. Így az ügyes célzások miatt a szarka tolla tiszta lucsok lesz.

Az amazóniai esőerdőkben számos madárfaj keresi az élelmét. Egy-egy kéregdarab alatt elbújva a bogarak és lárvák bíznak benne, hogy elkerülhetik az élelemre leső csőröket. Két őrszemet is állítanak a madarak, hogy biztonságban kereshessék a bogárkákat. A gébicstangara egy magas ágon üldögél, a hangyászgébics pedig a földön őrködik. Ha valamelyik veszélyt érzékel, szíítet kiált, és a többi madár el tud menekülni. De nem mindig mondanak igazat az őrök. Ha az élelmet kereső csapatból valamelyik madár „nagy fogást” talál, akkor előfordul, hogy az őrszem hamis jelzést ad, és a kis füllentő „ellopja” a kiszemelt falatot.

A guvatgém az esőerdők talaján fészkel. Úgy ijeszti el a ragadozókat, hogy félelmetesnek „tünteti fel” magát. Ha veszélyt érzékel, hirtelen széttárja a szárnyait, melyek mintázata egy szempárhoz hasonlít. Magabiztosnak kell tűnnie, különben a ragadozó rájön, hogy csak blöfföl.

Az ausztrál lantfarkú madár miközben táncol, a feje felett előrehajtja a farktollait. Az állatvilág egyik legbonyolultabb énekéve cifrázza mutatványát. Trillájában minden olyan madár éneke megtalálható, amelyek a környezetében élnek. Sőt, minden létező zajt tud utánozni (fényképezőgép kattanása, sziréna, vagy az autó motorjának berregése).

Érdekesség: Egy Angliában élő hullámos papagáj szókincse több mint 500 szó. Tudja a nevét, a címét, a telefonszámát, 8 altatódalt és egy viccet. Gyakran néz tévét. Angol az „anyanyelve”, de tud egy kicsit franciául, oroszul és spanyolul, valamint németül tanul.

 

a kép illusztráció

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom