Select Page

  • Debrecen időjárása
    napos
    29°C
     

Együtt, egy asztalnál

Együtt, egy asztalnál

Sajnos reggelente nem mindenkinek jut ideje asztalhoz ülni és nyugodtan megreggelizni. Délben pedig a szülők többnyire a munkahelyükön, a gyerekek az iskolában étkeznek. A vacsora lehet az egyetlen lehetőség, hogy a család egy asztalnál ülve falatozhasson. De miért is hasznos a rendszeres családi étkezés?

Azt akarok enni/inni én is, amit a Papa!

Ezt a mondatot nem szívesen hallja a szülő, ha apa épp pizzát eszik és sört iszik a TV előtt. De ha a család együtt ül asztalhoz, és a felnőttek jóízűen falatozzák az egészséges zöldségeket is, jó esély van rá, hogy a kisebbek is szívesebben látják majd a tányérjukon.

Mi volt ma az iskolában?

Vacsora közben ne a TV-t bámuljuk, hanem koncentráljunk az előttünk lévő ételre és természetesen egymásra. Itt az ideje, hogy a család megbeszélhesse a nap eseményeit. Az asztal nem a családi konfliktusok helye. A szülő inkább arra törekedjen, hogy a problémákat ne az asztalnál intézze el, ne váltsa fel veszekedés az étkezést. A vacsoraasztal maradjon kikapcsolódás helyszíne.

Egészséges szokások

Akármilyen sok dolga is van valakinek, az evésre érdemes időt szakítani. A monitor képernyője előtt, futtában befalt étel csak végső megoldás legyen, ne mindennapi rutin. A szülőnek ebben is a példakép szerepe jut. Azok a gyerekek, akik megtanulnak odafigyelni az étel ízére és a jóllakottság érzésére, kevésbé vannak kitéve az elhízás veszélyének.

 

 

(Fotó: www.freedigitalphotos.net)

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook