Ellenség a cukor?

Az édességgelugyanaz a helyzet, mint az összes „rossz” dologgal, amitől óvni akarja a szülőcsemetéjét. Mindenféle tiltás hatástalan, főleg amint eléri az iskoláskort és akevéske zsebpénzével tetszés szerint válogathat a büfé kínálatából. De társaiáltal már az óvodában megismerkedhet a cukorkával, csokoládéval.

Pedig a cél nemaz, hogy buborékban neveljük a gyereket, ameddig csak lehet és utána zúduljon anyakába az ismeretlen, hanem hogy felkészítsük az önálló életre.

Ha teljesenmegfosztjuk a gyereket az édességtől, az egy idő után rosszul veheti ki magát. Rádöbben,hogy más gyerekek megkapják otthon, nekik ez természetes dolog. És kicsi még,hogy megértse, hogy lehet ártalmas a számára az ínycsiklandó finomság.

A felnőttek jóltudják, hogy a mértékletesség sokszor iszonyú nehéz. Azonban akiegyensúlyozottságnak alapfeltétele. A kisgyermeknek édesanyja teremti meg amértékletességet. Az édességre szüksége van a gyermeknek, de csak minőségiédességre. Az olcsó kakaós táblát és szénsavas üdítőket el lehet felejteni.Persze tiltani ezeket se kell, ha otthon hozzászokott a valódi ízekhez,valószínűleg úgysem fog ízleni neki.

És vajon mit fogszólni szegény, amikor a mikuláscsomagot kibontva a csokoládéözön helyett csakmogyorót és narancsot talál? Inkább tudatosítsuk benne, hogy az édesség nem jára mindennapokban, a ritkábban megkapott finomság pedig még jobban fog esni. Denem árt, ha következetesek vagyunk e téren és bevásárláskor sem lágyul meg aszívünk a kicsi kérlelő tekintete láttán

A gyermekekáltalában azt eszik meg, amit a szülők is szeretnek. Természetes, ha apu nemeszi meg a spenótot, akkor a gyermek sem fogja, mert ezzel is utánozza őt. Ha aszülők zöldségekben, gyümölcsökben gazdag étrendet követnek, a gyermek ismegszokja az egészséges táplálkozást. Egy kis csokoládé pedig ebbe mindenképpenbelefér. 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom