Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Részben napos
    28°C
     

hiéna

hiéna

A hiénák családjába négy faj tartozik: a foltos hiéna, a barna hiéna, a csíkos hiéna és a cibethiéna. Afrika félelmetes ragadozói. Közel húsztagú csoportokban élnek, amit falkának nevezünk, ahol az „asszonyok” uralkodnak. Kijelölik és szigorúan őrzik felségterületük határait. Éjszaka indulnak zsákmányszerzésre. Földünk egyik legnagyobb ragadozója a foltos hiéna, amit vihogó hangja miatt kacagó hiénának is neveznek. Annyira erős az állkapcsa, hogy a legvastagabb csontokat is szét tudja roppantani. A macskafélék rokonai, de kinézetre inkább a kutyákhoz hasonlítanak.

A kis hiénák életük első nyolc hónapját a földbe vájt, biztonságos szülőodúban töltik, s csak a szoptatás idejére merészkednek elő rejtekhelyükről. A többi ragadozótól eltérően a barna hiéna kölykei nyitott szemmel és fejlett fogazattal születnek.

A filmek közül jellemzően az Oroszlánkirály című Disney rajzfilmben, illetve annak folytatásaiban jelenik meg. Ott a hiénák igen kellemetlen szereplők, a főhőst alakító oroszlán legfőbb ellenfelei.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook