Jön a tavasz – megelevenedik a természet

Míg a fiókák ki nem repülnek, addig gondoskodnak róluk a gólyaszülők. A békák, a gyíkok és a halak a legkedvesebb falatok a kis gólyáknak.

A mezeinyúlak nagy fogócskázások közepette keresik maguknak a megfelelő párt és ökölpárbajokat vívnak. Hosszú füleik radarként érzékelik a zajokat, nagy szemei és jó szaglása is a ragadozók közeledtének észrevételét segítik. Veszélyt érzékelve a földhöz lapul és mozdulatlan marad.

A nyércek a vízpartok közelében élnek. Kiválóan úsznak és búvárkodnak a víz alatt. Halakat, békákat és csigákat esznek. A kölykök születése előtt a nyércmama egy rejtett, biztonságos kotorékot keres.

A békák nászénekükkel csalogatják a hölgybékákat magukhoz. A túzokkakas felborzolja tollruháját és násztáncba kezd.

A lepkék hernyóként először a lósóskához mennek. Sok “zöldre” van szükségük, majd bebábozódnak és mozdulatlannak tűnő állapotukban, a báb falain belül újjászületnek.

A macik felébrednek téli álmukból és a gyümölcsöknek és halaknak köszönhetően hamar visszanyerik a télen elvesztett energiájukat.

A hódok puhafákból (nyárfa és fűz) gátakat építenek. Körberágják a fát, a kérget megeszik vagy elraktározzák, a fa törzsét pedig a vízbe döntik.

 

a kép illusztráció (google.com)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom