Select Page

  • Debrecen időjárása
    Tiszta
    -8°C
     

2019 tavaszára szépülhet meg a Zenede

2019 tavaszára szépülhet meg a Zenede

A több mint 150 éves debreceni Zenede 1862-ben kezdte meg működését. Debrecenben az általános, közép- és felsőfokú zenei oktatás, a profi és amatőr kórusok kiváló hátterét adja

A műemlékileg védett épület leromlott állapota és az esedékes felújítás régóta beszédtéma, hamarosan azonban végre elkezdődhet a korszerűsítés. Debrecen önkormányzata a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program pályázatán 360 millió forintot nyert a Zenede épületének energetikai korszerűsítésére.

A Közbeszerzési Értesítőben megjelent felhívás szerint április 24-ig várják a cégek, konzorciumok pályázatait.

A beruházás során a Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskolának otthont adó, Vár utca 1. szám alatt található Zenedét teljesen felújítják. A munkák között szerepel a műemlék épület külső szerkezeteinek helyreállítása, a belső udvari homlokzat hőszigetelése, belső oldali hőszigetelése, tetőszigetelése, valamint az épületvillamossági és épületgépészeti rendszerek korszerűsítése.

125 új hőszigetelt nyílászárót építenek be a műemlékvédelmi szempontokat figyelembe véve. Hőszigetelő rendszert építenek ki, a Zenede 154 panelből álló napelemes rendszert is kap – ezt a zeneiskola tetőhéjazatán helyezik el. Ezen túl víz-levegő rendszerű hőszivattyús fűtési rendszert alakítanak ki, s a nyertesnek ki kell alakítania a tantermek, a próbatermek, valamint a Kodály-terem hővisszanyerős szellőztetését is.

A projektdöntés szerint korszerűsítik a meglévő kül- és beltéri világítási rendszereket. Olyan okos mérőket és érzékelőket is telepítenek, mely a Debrecen Smart City stratégiájának részeként kiépülő Városirányítási Központ energetikai alrendszeréhez csatlakoznak. Ezek  segítségével nyomon követhető és optimalizálható lesz az épület energiafelhasználása.

A felújítás eredményeként a Zenede visszanyeri régi pompáját, a fenntartása is olcsóbb lesz, nem utolsó sorban a környezetet sem terheli majd annyira az üzemeltetés. A munkával a projektdöntés szerint legkésőbb 2019 tavaszára végezni kell.

 

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook