Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    26°C
     

40 éves az Alföld Gyermekszínpad

40 éves az Alföld Gyermekszínpad

A Színpad 1978 őszén alakult, az egykori alapító tagok között találjuk a rendkívül népszerű színművészt, Magyar Attilát, a kitűnő színházi rendezőt, Hargitai Ivánt, a későbbi tagok között pedig Kálloy-Molnár Pétert, Hajdu Szabolcsot és jónéhány, később híressé vált színészt és színésznőt.

 

Az Alföld Gyermekszínpad 40 éves működése alatt több generációval szerettetve meg a színjátszás szépségeit. Több országos és nemzetközi elismeréssel jutalmazták a színpad munkáját az eltelt évek során. Többek között: Kiváló Együttes cím, Nívódíj, Miniszteri dicséret, Debrecen Város Alkotói Ösztöndíja, Debrecen Város Kultúrájáért Díj, Állami Csokonai Alkotó Díj.
Egyre több határon túli felkérést is kap, ezért hét éve már angol nyelvű előadások is szerepelnek repertoárjukban. A szomszédos országok mellett több alkalommal felléptek Franciaországban is.

Várhidi Attila a színészpalántákkal

 

A színpad sikeres munkáját többek között a művészeti vezető szakmai tevékenységének is köszönheti, hisz Várhidi Attila többéves színházi gyakorlattal 1983. óta vezeti és gondozza a gyermekszínpad munkáját. Rendkívüli alkotó kedvvel végzi a színpad körüli teendőket. Tevékenységét többek között 1997-ben Debrecen Város Alkotói Ösztöndíjjal, 1999-ben Debrecen Város Kultrájáért Díjjal, majd 2005-ben Állami Csokonai Alkotói Díjjal ismerték el. A hosszú évek alatt a színjátszók munkája folyamatosan változik, újabb és újabb darabok kerülnek feldolgozásra.

 

Évente jelentkeznek tehetséges fiatalok, akik közül többen ma már a magyar színjátszás jeles képviselői. A Gyermekszínpad munkája integrált, hisz tagjai közé fogadja a tanulási nehézséggel, magatartási zavarral küszködő gyerekeket, ahol ezek a tanulók a csoport hatására remekül beilleszkednek és tevékenyen részt vesznek a közösség munkájában.
Hetente két alkalommal tartanak próbákat, ami a szabadidő hasznos eltöltése mellett személyiségformáló erővel bír, amely különösen fontos a serdülő- és ifjúkorban.
A vállalkozó kedvűek itt jelentkezhetnek a társulatba.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook