Select Page

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    13°C
     

7. GALIBA GYERMEKFESZTIVÁL

7. GALIBA GYERMEKFESZTIVÁL

Fotó: C. Kiss Ilona

A Debreceni Virágkarnevál egyik fontos célkitűzése, hogy minél több korosztályt szólítson meg. Így született meg 2012-ben az ötlet: a virágkarneváli menet „kistestvéreként” az óvodások, iskolások, tánccsoportok, civil szervezetek gyermekcsoportjai maguk készítette kiskocsival vonulva kóstolnak bele a karneválozás örömeibe. Az azóta eltelt idő valóra váltotta a reményeket és családok kedvenc programsorozatává vált a Galiba Gyermekfesztivál, amely idén már augusztus 15-től várja az érdeklődőket a Nagyerdőben.

A Galiba örömei idén Mátyás király korának megidézésével kezdődnek, a Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület tesz arról, hogy a vitézi hagyományok életre keljenek gyalogos párviadalok, középkori fegyver- és páncélbemutatók révén (aug. 15-16., 19-20.) .

A Rubin Sárkány Játszóház az íjászatban segít jártasságot szerezni 17-én és 19-én. A régi barátok, a Játékfarm, a KreDenc, az Angyalliget, a Gyermekváros Egyesület és a Fény Felé Alapítvány gyermekfoglalkoztatói mellett a Magyar Református Szeretetszolgálat trambulinja és ugrálója segít, hogy iskolatáskákkal, tanszerekkel gondoljunk azokra, akik hiányt szenvednek.

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom képviselői is visszatérnek, idén az EKF2023 és az Otthon Segítünk Alapítvány törekvései is megismerhetők.

Augusztus 18-án, a fesztivál kiemelt napján egész napos Galiba-színpad az ingyenesen nyitva tartó Vidámparkban, 16 órától rolleres felvonulás, 17 órától pedig a Stadion rendezvényterén kezdődik a Galiba-kiskocsik felvonulása, amely az egykori Ludas Matyi nevét viselő Vidámparkba érkezik.

Erdélyből érkeznek a gyermekfesztivál díszvendégei. A gyergyószárhegyi gyermekotthon lakóit elkíséri Csaba testvér is. 2013-ban volt legutóbb Böjte Csaba ferences szerzetes a Virágkarnevál díszvendége, akkor is gyerekekkel érkezett. A Halápon a gyermekekért Közhasznú Egyesületnek köszönhetően azóta évről évre táboroznak Debrecenben, együtt a halápi gyerekekkel. 5. táborukat töltik nálunk augusztus 13-a óta, 19-én egész nap Csaba testvér is velük lesz.
Az ő bemutatkozásuk mellett a Természettár, 19-én és 20-án a Családok Éve 2018 országos programsorozat kínál családi élményeket, 20-án az Európai Unió információs pontja, a Europe Direct is csatlakozik. Elektromos kisautók, pónilovak és bagolysimogató minden nap várják az érdeklődőket.

PROGRAMOK:

augusztus 15. szerda

a Mátyás király-emlékév jegyében
a Békás játszi Lurkó Ligete
15.00 a DMK Alföld Gyermek- és Főnix Diákszínpada | MÁTYÁS KIRÁLY ÉS A TÖK
A DMK idén 40 éves Alföld Gyermekszínpadának és a 35 éves Főnix Diákszínpadának előadása többféle Mátyás királyról szóló történet alapján született, szól többek közt tökről is, csikóról is. Szerkesztette és színpadra alkalmazta: Várhidi Attila

15.30 HOLLÓÉNEK-KONCERT Mátyás király-énekekkel
A Hollóének Hungarica Régizene Együttes Mátyás korából, ill. az azt körül ölelő időszakból szólaltat meg vidám, energikus reneszánsz és középkori zenét.
Az együttes hangzására jellemző a – manapság ritkaság számba menő – középkori dudák és dobok erőteljes megjelenése, akár táncra is perdítve ezzel a közönséget. Talán legtöbbet árul el a vagabond vándorzenész csapatról az együttes öndefiníciója, mely szerint ők középkori punk zenét játszanak. Az itt-ott esetlegesen féktelenségbe hajló mulatozás mellett megszólalnak majd históriás énekek is Mátyás királyról és Hunyadi János vajdáról.
A Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület középkori fegyver- és páncélbemutatója, vitézi tornái

Nagyerdei Szabadtéri Színpad:
17.00 TURBÓ MÉHEK-koncert – rajzás Méhes Csaba vezetésével
Méhes Csaba nemzetközi  hírű pantomimművész, ugyanakkor ha megszólal, akkor is ugyanaz az eredmény, mintha a pantomimszámát látnánk: a közönség kacag. Ő és méhtársai sárga-fekete hacukában jelennek meg a színpadon, tésztaszűrőkkel a szemük előtt, pumpákkal a hátukon, sípok, füttyölőkk, csörgők lógnak rajtuk, és a „látvány” és „hallvány” között teljes az összhang, mindkettőtől kerekedik a szem. A muzsika, a ritmus profi, viszont a komolyság száműzve. A Beatles Yellow Submarine-jét magyarul halljuk, a rím, a szótagszám garantáltan nem stimmel, a nyelvek közti ugrabugrák bravúrosak. Virágkarnevál idején ezek a Méhek kis méretű társaik szószólói, hallgassuk zümmögésüket!

15.00-19.00
Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület, közösségi díszítés a Békás-tó partján, Kádár Ferkó Fotószínháza, bagolysimogató, MRSZ-trambulin és ugráló, „virágörökség” az Angyalligettel, Játékfarm, Gyermekváros Egyesület, KreDenc-kuckó, Fény Felé

augusztus 16. csütörtök

még mindig Mátyás! – a Vojtina Bábszínház barátainak napja

a Békás játszi Lurkó Ligete:
15.00 ORT-IKI Báb-és Utcaszínház | VÁSÁRI KOMÉDIÁK
A gólyalábasok, óriásbábok, muzsikások zajos támadása a tébláb járókelők hangulatának pezsdítése, tekintetük és lépteik kívánt irányba terelése céljából.
Dió Zoltán, Herczeg Zoltán, Új Judit, Pálmai Balázs, Kiss István

16.00 MárkusZínház | MÁTYÁS KIRÁLY SZÁRNYAI
Több mint ötszáz éve ükapánk ükapja idején, egészen más világ volt Magyarországon. Ebből az időből maradt ránk híre és neve törökverő Hunyadi Jánosnak és az Ő fiacskájának, Mátyásnak. Nevelték tudósságra, bajvívásra… és egy napon a Duna jegén két angyal királlyá koronázta. Szilágyi Erzsébet és Hunyadi János emlékezik vissza nagy királyunk gyermekkorára, győztes csatáira, és lelkének égbe szállására…. Akkor még angyalok töltötték meg az eget, a kapukban sárkányok tisztelegve fújták a tüzet…
Hunyadi János: Pilári Gábor (Blattner Géza-díjas)
Szilágyi Erzsébet: Vajda Zsuzsanna (Blattner Géza-díjas)
Színpadra állította és a bábokat életre kelti: Pilári Gábor és Vajda Zsuzsanna
Kovács Márton muzsikáját Pilári Lili Eszter szólaltatja meg.

Nagyerdei Szabadtéri Színpad:
17.00 a HAHÓ EGYÜTTES koncertje
Kardos-Horváth János gyerekzenekara
A Hahó Együttes 2010 óta neveli-tanítja szórakoztatva az óvodás-kisiskolás gyerekeket. Egyedi hangvételű dalaik témái a jelenkor kihívásai: a környezetvédelem, a tágabban értelmezett ökológiai és zöld gondolkodás. A dalok játékos, interaktív formában, közvetlen hangon a legkisebbeknek is segítenek megérteni, mi is az a fenntartható fejlődés, a környezettudatosság, miért és kinek rossz a globális felmelegedés, mitől lesz egészséges a táplálkozás és tudatos a vásárlás, miért fontos a testi-lelki egészség és egymás elfogadása. A zenekar 2018-as lemeze, a Tyúkhúr napjaink magyar slágereinek (30y, Quimby, Honeybeast, Supernem, Ocho Macho, Lackfi János, Maszkura és a Tücsökraj, Konyha, Marge, Belmondo) gyerekbarát verzióival már elérhető a csapat Youtube-csatornáján!

15.00-19.00
Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület, Kádár Ferkó Fotószínháza, bagolysimogató, MRSZ-trambulin és ugráló, „virágörökség” az Angyalligettel, Játékfarm, Gyermekváros Egyesület, KreDenc-kuckó, Fény Felé, Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom

augusztus 17. péntek

meselánc
a Békás játszi Lurkó Ligete:
15.00 a DMK Alföld Gyermek- és Főnix Diákszínpada | MICIMACKÓ (zenés változat)
Milne meseregényéből két jelenet a színpadon: Tigris reggelije és Füles születésnapja
Szerkesztette és színpadra alkalmazta: Várhidi Attila

16.00 Pályi János | VITÉZ LÁSZLÓ
Szükségünk van olyan szerethető példaképekre, akik legalább képzeletünkben vagy akár a bábszínházban jól elagyabugyálják azt, aki rosszat tesz velünk s a világgal. S ez a valaki most itt van, s nemes egyszerűséggel csak Vitéz Lászlónak hívják! Ismerjük. Őt is, meg a palacsintasütőjét, talán még a nagymamucikáját is. Helyettünk tanítja móresre az ördögöket és magát a halált is. Pályi János hozza közénk, aki Vitéz László-alakításáért számos nemzetközi és hazai fesztiválon a legjobb bábjátékos díját nyerte el.

Nagyerdei Szabadtéri Színpad:
17.00 HOLNEMVOLT – Kárász Eszter és az ESZTER-LÁNC MESEZENEKAR családi koncertje Varró Danival
A koncert egy nagyon vidám világba invitál meg: lehet benne dudorászni, ringatózni, gurgulázni, mormologni, kacarászni, topogni és forogni is. Ráadásul a gyermekeket és felnőtteket egyaránt elvarázsoló humorral, kedvességgel és ötletességgel megírt dalokból az élet olyan fontos kérdéseire kaphatunk választ, hogy hogyan bánjunk a kistesóval, mit tehet az ember, ha a gyerek nem akar elaludni, vagy éppen, hogy miért is nincsen cipzár a banánon. Ezek a vidám nóták ugyanis a gyerekkorba hívnak meg újra, közkedvelt kortárs költők megzenésített világán keresztül. És ahogy megszokhattuk: Varró Dániel zenés felolvasásán tele a nézőtér.

15.00-19.00
bagolysimogató, MRSZ-trambulin és ugráló, „virágörökség” az Angyalligettel, Játékfarm, Gyermekváros Egyesület, KreDenc-kuckó, Fény Felé, Rubin Sárkány Játszóház, EKF2023, Otthon Segítünk Alapítvány

augusztus 18. szombat

libanap, a mi napunk – ingyenes belépés a Vidámpark területére
hosszabbított nyitva tartás: 9:00-20.00

Debreceni Vidámpark:
9.30 ILYEN-OLYAN LIBAFAJTÁK – a Debreceni Állatkert libái
10.00 Écsi Gyöngyi | AZ ÉLET ÉS A HALÁL VIZE
Palóc népmese Jankó királyfiról és Tündérszép Ilonáról és arról, hogy mennyi bölcs döntést kell hozni ahhoz, hogy az emberfia belekóstolhasson az élet vizébe. Écsi Gyöngyi előadásmódjában a bábjátékos-énekes-mesemondó szerep fonódik egybe, a mesét kísérő muzsika – tárogató-, tekerő- és dudaszó – Kováts Marcell érdeme. A nézők még nem is sejtik, kiből lesz királyfi, kiből királylány, s ki ihat abból a bizonyos vízből.

11.00 ILYEN IS LEHETNE – LUDAS MATYI HASONMÁSTALÁLAKOZÓ a Ludas Matyi-szobor körül, jelentkezés a helyszínen
11.30 LUDAS MATYI-TÁNCHÁZ Kováts Marcell muzsikájára
12.00 Gulyás László vándormuzsikus | AZ ARANYHAL MESÉJE
Ki nem csak evilági kincsekkel hálálja meg jótevőjének, hogy visszaengedte a tóba, de a lélek kincse is megcsillan végül, miszerint ki a szegényen megkönyörül, az maga is könyörületben részesül. Kalandos utazásunkra nemcsak az aprócseprők, de még a felnőttek is kacagva jöhetnek velünk!

13.00-16.00 GALIBA-CSOPORTOK a Galiba-színpadon
Debreceni Népi Együttes Kisprücsök csoportja | Happy-Time Táncegyesület | Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola | Debeceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI | LESZ DANCE Tánc és Sport Egyesület | Debreceni Benedek Elek Általános Iskola | Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület | Roma Láng Egyesület | Karácsony György Utcai Óvoda | Színpadvilág Tanoda

Debreceni Vidámpark bejáratától, érkezés a Nagyerdei Stadion rendezvényterére
16.00-16.45 ROLLERBIKE-FELVONULÁS –
ROLLEREK, GÖRKORIK GÖRDÜLÉSE NAGYERDŐTŐL NAGYERDŐIG
felvezet a Jégkarc Egyesület, szervező a Roller Bros Hungary

Nagyerdei Stadion rendezvénytere
17.00 GALIBA-KISKOCSIK FELVONULÁSA GÓLYALÁBAS FELVEZETŐKKEL
érkezés a Vidámparkba
díszvendégek: a Gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthon Debrecenben táborozó lakói
Angyalkert Óvoda | Karácsony György Utcai Óvoda | Kemény Zsigmond Utcai Óvoda | Közép Utcai Óvoda | Sípos Utcai Óvoda | Százszorszép Óvoda | Thaly Kálmán Utcai Óvoda | Debreceni Benedek Elek Általános Iskola | Debreceni Bolyai János Általános Iskola és AMI | Epreskerti Általános Iskola | Debreceni Fazekas Mihály Általános Iskola | Debreceni Lorántffy Zsuzsanna Általános Iskola | Debreceni Vörösmarty Mihály Általános Iskola és AMI | Szacsvay Imre Általános Iskola (Nagyvárad) | Szoboszlói Úti Általános Iskola | Cívis Póló Vízilabda Egyesület | Csodakutya Állatasszisztált Terápiás Közhasznú Alapítvány | Csokalyi Néptáncegyüttes | Debreceni Népi Együttes Kisprücsök csoportja | Debreceni Népi Együttes Kamilla Bandája | Debreceni Hoki Klub | Debreceni Táncművészeti és Egészségkultúra Egyesület | Dorkász Szolgálat Alapítvány | DVSE– Debreceni Vízilabda Sportegyesület | UnoDuo Gólyalábasok | Egyenlő Esély Egyesület szervezésében babakocsis-hordozós felvonulás | Feeling Tánc és Mazsorett Egyesület | Happy-Time Táncegyesület | Kodály Zoltán Zeneművészeti Szakgimnázium és Zeneiskola-AMI|  Langaléta Garabonciások | LESZ DANCE Tánc és Sport Egyesület | Mr. Piano | ORT-IKI Báb-és Utcaszínház gólyalábasai | Otthon Segítünk Alapítvány | Roma Láng Egyesület | Székelyhídi Zajgó Tánccsoport | Színpadvilág Tanoda | Újszülöttjeinkért, Koraszülöttjeinkért Alapítvány

Debreceni Vidámpark
18.00 a csíkszeredai ROLE ZENEKAR gyerekkoncertje
A Role zenekar rendszeresen elkíséri Csaba testvért az útjaira.
A jellegzetesen székelyföldi ROLE a „leg”-ek zenekara: a legsokoldalúbb, legrégebben működő, legtöbbet koncertező, legismertebb…… és talán egyike a legigényesebb erdélyi zenei társulatoknak. A csíkszeredai zenekar története egy igazi kusza mese örömökkel, válságokkal, álló örvényekkel, száguldással… de egy dolog biztos: a zenekar ma is él és működik.
Koncert után eredményhirdetés.
19.00 PÁLINKA REPUBLIK-koncert – hungarikumfiúk Dél-Amerikából

augusztus 19. vasárnap

Gyergyószárhegy Debrecenben

Nagyerdő, a Békás játszi Lurkó Ligete
10.00 ÚTRAVALÓ CSABA TESTVÉRTŐL
Csaba testvér megnyitja a „GYERGYÓSZÁRHEGY DEBRECENBEN”-nap programjait, közreműködnek a gyermekotthonok lakói
„GARANTÁLT NÉPI” – a gyergyószárhegyi Kájoni János Gyermekotthon lakóinak előadása

11.00 Gulyás László vándormuzsikus | MÁTYÁS-MESÉK
A Mátyás-évhez kapcsolódóan Gulyás László, e messze földön híres vándormuzsikus összeszedte nagy királyunk ismert és kevésbé ismert furfangosságait és csavart még egyet rajtuk. Interaktív zenés, mesés előadása méltán kedvelt nemcsak a gyermekek, de a felnőttek körében is.

Szent Anna Főplébánia
11.30 SZENTMISE Csaba testvér celebrálásával, közreműködik a csíkszeredai ROLE zenekar.
A mise után könyvárusítás, dedikálás.

Nagyerdő, a Békás játszi Lurkó Ligete
12.00 GALIBA-CSOPORTOK bemutatkozása
13.30 Csiky Gergely: BUBORÉKOK – a dévai gyermekszínjátszók előadása
14.00 BEMUTATKOZNAK CSABA TESTVÉR GYERMEKOTTHONAINAK LAKÓI: „GYERGYÓSZÁRHEGY DEBRECENBEN”: GYERGYÓI TÁNCOK ÉS ZENÉK

16.00 VITÉZI MÓKÁK – a Langaléta Garabonciások gólyalábas játéka
A debreceniek szívükbe zárták a Langalétákat, évről évre visszavárják az ország számos pontjáról egy helyre érkező gólyalábas kompániát. Gulyás László vándormuzsikus, vándortáncos, és nem utolsósorban a szavak faragásában és forgatásában jeles vitéz, Orbán Dénes fujattyúkon muzsikáló zenész, Ambrus Kristóf akrobatikus ügyességű láblóbász és Nagy Sándor, a lábát olykor elhagyó fúró-faragó kézműves együttesen hol a vitézek korát idézik meg, hol a huszárokét, hol a kicsiket, hol a nagyobbakat vonják be játékukba. Vásári komédiáikat nem csak a hazai fesztiválok, de Európa számos más városa is (Berlin, Bernau, Bern, Prága, Ljubljana, Lublin Gyergyószentmiklós, Ulm, Koppenhága, Udine) élvezhette már. Szívük a „kurtalábú” publikumé.

Nagyerdei Szabadtéri Színpad:
17.00 ŰRDÖNGÖLŐ – a Rutkai Bori Banda koncertje
2018-ban a zenekar legújabb lemeze, az Űrdöngölők még távolabbi, űrbéli tájakra kalauzol bennünket. Hatalmas tejúthajókon, színpompás, repülő csészealjakon, szárnyas picikliken érkeznek az Űrcsűrbe a táncos lábú vendégek. Dj Bácsi pörgeti a bakelitlemezeket, harsog a robotfalvi trappolós, kvartyognak a fánkitáni rugózós guminóták, sutyorognak a Qpi-szigetek varázsénekei, kinyílnak a dzsungelszerenádok pirosló hangszirmai. A legkülönösebb dalok pedig egy Föld nevű, titokzatos bolygóról érkeznek.
A táncos dalok egyik játékból a másikba repítenek, a dalszövegek humortól, nyelvi leleményességtől szikráznak, Bori saját kezűleg készített, horgolt bábjaival, kellékeivel kelti életre a mesedalokatt. A gyerekek zenei idegenvezetőikkel kalandról kalandra vándorolnak, s közben nemcsak ők, de a szülők is önfeledten szórakoznak.

A nap folyamán hagyományos gyergyószárhegyi ételek kóstolója: rigófüttyös sült aszalt szilvás leves (Torzsások Kulturális és Turisztikai Egyesület), lucskos káposzta (Gyergyószárhegyi Káposztatermelők Egyesülete), gyergyószárhegyi házi készítésű, hidegen kavart lekvárok vására.
Családok Éve -– 2018

augusztus 20. hétfő

A liba is virágba borul – felvonulás után Galibázás

12.00-16.00 | Nagyerdő, a Békás játszi Lurkó Ligete
12.00 JÁNOS VITÉZ hiteles története képekben elbeszélve – Boka Gábor képmutogató előadása
A családi színház 3-4 éves kortól, 103-104 éves korig ajánlott
Kukorica Jancsi kalandjaival szinte mindenki találkozott, de ha valaki eddig mégsem halott volna róla, nem sokáig lesz ez így! Hiszen milyen is az élet hősök, példaképek, kalandok nélkül? Ha az olykor megkopott emlékképek másfelé is terelnék a történetet, a váratlan események sem tudják eltéríteni Kukorica Jancsit útjáról (beáll huszárnak, legyőzi az óriáskirályt, de megvív a medvével is). A kalandos történet végén – ahogy a mesében lenni szokott – a jó elnyeri méltó jutalmát, a gonosz pedig megérdemelt büntetését. Az előadás során a Tisztelt Nagyérdeműnek is jut elég feladat, tehát arra ne készüljön senki, hogy nyugodtan ülhet a helyén!

13.00-14.00 A COMMANDARTE légtornászai a Nagyerdő fái közt
13.30-15.00 KARNEVÁLI CSOPORTOK A GALIBA-SZÍNPADON
13.30 PUERI CANTORES LUBLINENSES, főegyházmegyei fiú-férfikórus testvérvárosunkból, a lengyelországi Lublinból
14.00 NOVOSADSKA KOLJADA karneváli tánccsoport (Szerbia, Újvidék-Novi Sad)
14.30 YEDITEPE folklóregyüttes (Törökország, Isztambul)

Családok Éve – 2018, Europe Direct, Játékfarm | Gyermekváros Egyesület | KreDenc-kuckó | Fény Felé, Debreceni Történelmi Korok Hagyományőrző Egyesület

15 órától a Karneváli Fieszta programjai várják a galibázókat a Nagyerdei Szabadtéri Színpadon, este pedig a Karneváléj és a tűzijáték.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook