Select Page

  • Debrecen időjárása
    Záporok
    16°C
     

A gazdálkodásé a jövő? Megéri a kétkezi munka?

A gazdálkodásé a jövő? Megéri a kétkezi munka?

Azért is lehet vonzó eg yre többek számára a gazdálkodás megismerése, mert a saját magunk urának lenni – valljuk be – igencsak kedvező jövőkép, ugyanis nem áll főnök a háttérben és nem is kell rohanni a belvárosi dugóban. Azt azonban sokan nem is gondolják, hogy mennyi áldozatot követel meg egy gazdaság vezetése, nem is beszélve a rugalmasság iránti fontos követelményről. Ha szaporodnak az állatok, akkor bizony nincs mese, ott kell lenni, állatorvost kell hívni szükség esetén, és hiába van éppen zenés fesztivál a Balatonon, van, ami fontosabb a szórakozásnál. Természetesen egy sor előnnyel hálálja meg a gazdálkodás a befektetett energiát, és lelkesen végezve, minőséget kiadva a kézből, valóban szép megélhetési forma lehet belőle.

Hogyan kezdjük el fiatalon a gazdálkodást?

Az öt éve futó Vidék Kaland Program éppen azt a célt szolgálja, hogy a 18 és 35 év közötti fiatalok megismerkedhessenek azokkal a le hetőségekkel, amelyek a gazdálkodásban rejlenek. A program keretein belül fogadó gazdáknál tölthetnek el egy hetet a fiatalok, ahol betekintést nyerhetnek az állatokkal való bánásmódtól kezdve a mezőgazdasági gépek használatán keresztül egészen a növénytermesztés rejtelmeiig.

A program nem titkolt célja az is, hogy a manapság bevásárlóközpontok árutömegén felnövő generáció megismerje, mennyi munka szükséges ahhoz, hogy levehessék a polcról a kész termékeket, vagy a zöldségesnél egyszerűen beszerezhessék az ennivalót. Vannak, akik tapasztalatszerzésre használják a lehetőséget, mások a mezőgazdaságban rejlő anyagi lehetőségek iránt érdeklődnek, és nem ritka az sem, hogy útkeresés, pályamódosítás kapcsán választja a fiatal korosztály a Vidék Kaland Programot.

A gazdálkodás komoly oktató jelleggel is rendelkezik

A gazdálkodás egyébként arra is megtanítja a fiatalok at, hogy miként értékeljék munkájuk gyümölcsét, hogyan legyenek türelmesek olyan helyzetekben, amikor sok időre és odafigyelésre van szükség. A gazdaság vezetése során mindig felmerülnek újabb és újabb lehetőségek, akár egy új növényfajta termesztésével, akár az állattartás bővítésével, ezeket érdemes megragadni, és úgy kihasználni, hogy azzal anyagi téren is előnyre lehessen szert tenni. A vezetői posztnak meg van az az előnye is, hogy felelősségre tanít. Ha nem végezzük a szükséges feladatokat el időben, azon napi szinten is sokat lehet bukni.

A természet közelségében egyébként megtanulható az a szerénység és alázat is, ami a mai fiatalokból- valljuk be- sok esetben hiányzik. A világ és a környezet tiszteletben tartása olyan értékeket is előrevetít, mint a családalapítás, a gyermekvállalás, a jövő tervezése és az a képesség, hogy akár kemény munkával is hajlandóak legyünk tenni mind ezekért. Az internet előtt felnövő mai generáció, akik számára gyakran a bulizás és az önpusztítás a legjobb kikapcsolódási forma, egészen új szemszögből közelíthet a boldoguláshoz és az anyagi biztonság megteremtéséhez, ha kiszakadnak a megszokott nagyvárosi környezetből.

Napjainkban a legegyszerűbb beugrani valamelyik bevásárlóközpontba, és máris zsúfolásig tölthetjük meg az otthoni hűtőt. De belegondoltunk már abba, mennyi munka és odafigyelés szükséges ahhoz, míg a zöldségek, a tej, vagy a kenyér eljutnak az üzletek polcaira? A Vidék Kaland Program éppen ezt igyekszik bemutatni, magában rejtve azt a lehetőséget, hogy a résztvevő fiatalok talán éppen a gazdálkodás területén találják meg számításaikat.

 

Forrás: Videk-kaland.hu

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook