Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Részben napos
    19°C
     

Akié a tévé, azé a…

Akié a tévé, azé a…

 Vajon a mai napon ki a TV2 tulajdonosa?

1. Andy „Casinoking” Vajna
2. Kaya Ibrahim Lajos
3. Stróman & partners, ún. menedzserek
4. Hülye kérdés, mert úgyis minden Orbán Viktoré

A helyes megfejtők között a TV2 szünetjelének nyilvános felvételére szóló belépőket sorsolunk ki.

Amúgy az volna igazán stílszerű, ha nevezett kereskedelmi organizmus valami jó kis trash doku-reality szériában dolgozná fel az ennen tulajdonlása körüli bohózatot. Azt, hogy ugye egyik nap a hazai filmipar állami cézárja, a jószerével adómentes kaszinókaszálás haszonélvezője jelenti be, hogy ő bizony megvette a TV2-t, majd jön a derék exkegyenc oligarcha (illetve üzlettársa), behajítja a nyilvánosságba a G-petárdát, és közli: ő már két nappal ezelőtt tulajdonosa lett a cégnek. Ráadásként meg a tévét névleg – ki tudja milyen konstrukcióban – még birtokló két illető fűzi hozzá, no de most azért még ők vannak bejegyezve tulajdonosként. Igazán Emmy-díjas történet.

Az persze már egy másik szappanopera-librettó, hogy miként is lehet műsort készíteni ilyen zavaros háttérviszonyok mellett.

Mert tegyük fel: bemegy reggel az ilyen-olyan kisebb-nagyobb főnök az egyik tulaj alkalmazottjaként, rendezkedik, utasítgat, aztán délutánra a másik tulaj már ki is rúgja. Reggel jóban, este rosszban. Hát hogyan tudnak így eligazodni a derék munkatársak abban a kardinális kérdésben, hogy akkor hány szilikon mellű celeb szükségeltetik az esti adásba? Pláne ha egyfolytában azon morfondíroznak, hogy akkor most ki a nyavalya is utalja az ő bérüket.

Nem mintha a műsorok színvonalán különösebb nyomot tudna hagyni ez a zűrzavar, mert azt a nívót alulmúlni, amit a kereskedelmi csatornák produkálnak, csak komoly energiabefektetéssel lehet. Persze igyekezetben nyilván nem lesz hiány.


Viszont gazdasági szempontból, a bevételeket tekintve már korántsem ilyen bohókás a helyzet. Ugyan melyik hirdető szeret üzleti kapcsolatba kerülni olyan céggel, amelyikről még azt sem lehet tudni, hogy ki a tulajdonosa. Miképpen lehet így abban eligazodni, hogy kivel kell itt tárgyalni, szerződést kötni, kinek kell jattolni.

Na de mindez talán még mellékes is lehet, viszont létezik egy mindent überelő szempont, amiért az üzleti partnernek, szponzornak létfontosságú tudnia, hogy ki is a valódi tulaj a tévébizniszben. A legeslegfontosabb információ ugyanis az, hogy ez a bizonyos tulaj politikailag hogyan fekszik; a hatalom kegyeltje vagy netán ellensége. Hogy ez a tulaj jóban van-e Vele, aki a legnagyobb Facebook az országban, vagy netán esküdt ellensége neki. Ez az egyetlen igazodási pont, csak akkor kezdj üzletbe, ha ebben a kérdésben tisztán látsz.

Hiszen mint hírlik, maga a jó Andy sem azért jelentkezett vevőnek TV2-ügyben, mert akkora üzletet látott benne, hanem mert eljött az ideje annak, hogy „egyszer kérjenek tőle valamit”. A sok-sok (pofátlan állami segédlettel) adómentesen a zsebébe csúsztatott kaszinómilliárd ellentételezéseként. Az ő feladata lenne az újjászervezett, nagy hatalmi propagandagépezet kereskedelmi szekciójának működtetése.

Mint tudjuk, a legfőbb orákulum igen erősen hisz a propaganda erejében, nem is sajnálja rákölteni az adómilliárdokat, csak hát nyilván ő is sejti, hogy a közmédia hatékonysága egy kisbíróéval sem igen ér fel. Ezért is delegáltatott egy új oligarcha bekebelezni az egyik kereskedelmi csatornát.

Csakhogy itt tragikomikus fordulatot vesz a sorozat, mert a következő epizódban a kiátkozott régi oligarcha elérkezettnek látja az időt, hogy ideig-óráig keresztbe tegyen a nagy tervnek. Fogalmam sincs, hogy a derék Lajosnak vannak-e jogilag érvényes dokumentumai is, vagy csak blöfföl. Ám ha az egész csak médiahack, aminek következtében hosszas jogvita veszi kezdetét, akkor is tud borsot törni a ma már gyűlölt egykori szövetséges orra alá.

Mert ami itt a nyílt színen zajlik az nem más, mint az országot szétrohasztó amorális hatalmi térfoglalásban szövetséges, majd a koncon összevesző két alak leszámolási vitája.

A nép meg csak bámulja közönyös tekintettel az adást.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook