Select Page

  • Debrecen időjárása
    napos
    29°C
     

A bazilika előtti adventi vásár ismét Európa legjobbjai között! – Fotók

A bazilika előtti adventi vásár ismét Európa legjobbjai között! – Fotók

A European Best Destinations által szervezett közönségszavazásokon már több mint 1,3 millió ember szavazott, és választotta meg a kontinens legjobb karácsonyi vásárait is. A 2017-ben top 10-es* Adventi Ünnep a Bazilikánál jövőre is marad Európa élmezőnyében: a nyitás előtt jelentették be, hogy a Szent István téri rendezvény bekerült a 2018-as megmérettetés 20-as shortlistjére.

Hétszáz évvel ezelőtt indult útjára a karácsonyi vásárok hagyománya, Bécsből. Ezt a több száz évnyi „lemaradást” mindössze néhány év alatt ledolgozta az Adventi Ünnep a Bazilikánál elnevezésű vásár, amelyet kezdetektől a legjobbak között említenek. Az illusztris névsorba Bécs, Strasbourg, Zágráb mellett nem véletlenül került be a hagyományőrző, ám egyben modern ünnep, amely november 24-étől, idén hetedik alkalommal várja a látogatókat Budapesten.

A turizmust is hajtja a vásár

2016. rekordév volt hazánkban, mind a belföldi, mind a külföldről érkező vendégek, vendégéjszakák számában. Ebből is kitűnik a decemberi szálláshely-kihasználtsági adat, amely 2015-höz képest 5 százalékkal, 2013-hoz képest pedig 10 százalékkal nőtt országosan. Tavaly a tél első hónapjában 1,75 millió vendégéjszakát regisztráltak a Központi Statisztikai Hivatal elemzői, ami 14,5 százalékos bővülés. Ehhez bizonyosan hozzájárulnak a karácsonyi vásárok, ugyanis az Adventi Ünnep a Bazilikánál látogatószáma már harmadik éve félmillió felett van (az érdeklődők egyharmada külföldi). Ezt az összefüggést támasztja alá, hogy a fővárosban 9 százalékkal nőtt a vendégek és 9,2 százalékkal az eltöltött éjszakák száma 2015 decemberéhez képest. Idén, a becslések szerint, a rekordév adatai is megdőlhetnek.

Európai szellemiség a forralt boron túl

A karácsonyi vásárok elengedhetetlen kelléke a kicsit didergő látogatók kezét melengető forralt bor, ám egy európai vásár ma már nem szólhat csak a fahéj és a szegfűszeg illatáról. (Bár ezen a téren sem mellékes, hogy a Szent István téren alacsony glikémiás indexű bor is kapható, azaz a cukorbetegek is fogyaszthatnak kedvükre a nedűből).

Ahogy minden évben, a teret idén is egy hatalmas, feldíszített karácsonyfa fogja uralni – környezettudatosan, élőfa kivágása nélkül –, ami kiegészül a gyerekeknek épült alternatív korcsolyapályával, amely a jeges változathoz képest lényegesen kisebb ökológiai lábnyomot hagy. Ezt a kombinációt egyébként a manhattani Rockefeller Plaza karácsonyi forgataga ihlette. Az egységes bódék és egyenkötényekbe bújt árusok nem csak a rendezettségről árulkodnak: olyan hangulata lesz a látogatónak, mintha egy mesebirodalomba csöppenne, sok sürgő manóval, varázslatos formákkal, színekkel és illatokkal. Ezt a vásárt azonban az atmoszférán kívül a kiállítók is megkülönböztetik és kiemelik a többi közül; itt a kortárs alkotók vannak többségben. És nem is állíthat ki akárki! A beérkező jelentkezéseknél nemcsak a termékeket, de sok esetben még a készítés módját is ellenőrzik a szervezők.

Melyik kolbászt együk?

Aki járt már karácsonyi vásáron, ismeri az áldilemmát kínáló rendezvényeket: az „ugyanolyan” kolbászsütők között szinte teljesen mindegy, melyiket választjuk. Éppen ezért a bazilikánál ügyelnek arra, hogy ne legyen átfedés a kínálatban, tehát csak meghatározott számú sült gesztenyés, kürtőskalácsos vagy grillkolbászos kapott meghívást. Egyedülálló, hogy lesz halas tematikájú ételpult is, ahol a helyben füstölt lazactól a hagyományos halászléig minden kapható, ami csak halból elképzelhető. Idén lesz már sós kürtőskalács is, a legkülönlegesebb minőségi kolbászok street food kategóriában, és nagy mennyiségű marhahúst hozatnak Ausztráliából a barbecue-zást show-műsor szintjéig fejlesztő zebegényi füstölőház alapítói.

Egy csúcskategóriás európai vásárban az egészségtudatos vendégek sem maradhatnak éhen: a gluténmentes fogások és a diabetikus forralt bor itt nem kuriózum. A szervezők az árushelyek kiosztásakor ügyeltek arra, hogy a látogatók egy hét múlva egy változatos kulináris utazáson vehessenek részt, ami során a hagyományostól a modernig, a nemzetközitől a hazai konyha legjaváig mindent megkóstolhatnak, miközben eljutnak a belváros leglátványosabb promenádjának egyik végéből a másikba.

Nyitás: 2017. november 24.

Helyszín: Budapest V., Szent István tér– Zrínyi utca
A vásár és a programok ingyenesen látogathatók.

Fotók:

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook