Select Page

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    13°C
     

Debrecen is profitálna a befektetési kedv növekedéséből

A 2008 óta tartó recesszió után idén növekedésnek indultak a befektetések a világban, ám ebből a magyar települések csak akkor tudnak profitálni, ha aktív befektetés ösztönzési politikát folytatnak – hangzott el azon a befektetés-ösztönzési konferencián, amit a Tudás-Park Projekt keretében rendeztek tegnap Debrecenben, a Kölcsey Központban.


A világban tavaly 1,23 trillió dollárt tett ki közvetlen külföldi tőkebefektetések összvolumene, a 2013. évi 1,47 trillió dollárral szemben. A 16 százalékos visszaesés után azonban idén növekedés várható, aminek összegét a szakértők 11 százalékosra becsülik. A globális befektetések 70 százaléka ázsiai országokba – elsősorban Kínába, Hongkongba és Japánba – áramlik, és jelentős tőkevonzó képességgel rendelkeznek a fejlődő országok is. Mostanában azonban megfigyelhető egy olyan tendencia is, hogy a nagyvállalatok a nagyon olcsó, távoli országokba történő befektetésekkel szemben a közelebbi helyszíneket kezdik előnyben részesíteni– mutatott rá Keresztúri Zsolt, befektetés szervezéssel foglalkozó DBH Group üzletág-igazgatója


A Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) képviseletében Kozlovszky Zoltán arról beszélt, hogy Magyarország, illetve a magyar települések nyertesei lehetnek a közelebbi befektetési célpontokat előnyben részesítő tendenciának, ám csak akkor, ha jól előkészített, a potenciális befektetési területetek közlekedési, demográfiai, oktatási, szakképzési és felsőoktatási jellemzőit pontosan és átláthatóan bemutató anyagokkal keresik meg, illetve várják a befektetőket.


Szobonya Péter, az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központ Nonprofit Kft. gazdaságfejlesztési vezetője elmondta, Debrecennek a 140 és 400 ezer közötti lakossal bíró, ötszáz kilométernél nem távolabb eső, tengeri vagy folyami kikötővel nem rendelkező, 35-50 százalékos európai támogatási intenzitás alá eső városok lehetnek a versenytársai. – A Tudás-Park Projekt keretében helyzet-, és versenytárselemzésre alapozva most készítjük a város befektetés ösztönzési programját. Ez a dokumentum öt évre fogja meghatározni, milyen intézkedések szükségesek ahhoz, hogy Debrecen tőkevonzó képessége erősödjön – közölte a debreceni önkormányzat aktív befektetés-ösztönzést végző cégének képviselője.


Ábrahám László, a 14 éve Debrecenbe telepedett, és tavaly már 160 milliárd forintos árbevételt elérő, amerikai tulajdonú NI Hungary Kft. ügyvezető igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy az elektronikai vállalatok termelése a válság alatt sem csökkent sem Franciaországban, sem Németországban, sem pedig Angliában. Ez pedig azt jelzi, hogy érdemes az ilyen profilú cégeket a befektetés-ösztönzés fókuszába helyezni, mert stabil munkahelyet, stabil munkakultúrát hozhatnak Debrecenbe. Arra is rámutatott, a legtöbb magyar városban az a legnagyobb akadálya a befektetők megtelepedésének, hogy nem áll rendelkezésre elegendő számú, angolul jól beszélő középfokú végzettségű munkaerő.
Póser Zoltán, az EDC ügyvezetője, a befektetők elvárásai kapcsán rámutatott, Debrecen az autópálya, a nemzetközi repülőtér, az ipari parkokban elérhető infrastruktúra és az egyetemi háttér jelenléte miatt jelenleg is vonzó befektetési célpont, ami nem jelenti azt, hogy ne lennének teendők a szakképzés és nyelvtudás, vagy az idegen nyelvű iskoláztatás terén. Emlékeztetett, utóbbiban rövidesen előrelépés várható, Orbán Viktor miniszterelnök májusi debreceni látogatásakor ugyanis ígértet tett egy nemzetközi iskola felállítására.


A Debreceni Egyetem, Debrecen város önkormányzata, a Hajdú-Bihar Megyei Kereskedelmi-, és Iparkamara, valamint az INNOVA Észak-Alföldi Regionális Fejlesztési Nonprofit Kft. Tudás-Park létrehozását célzó együttműködése a gyógyszer-, és az élelmiszeripart, az informatikát, és az elektronikai ipart tekinti fókusz területnek, ezeknek az iparágaknak a megtelepedését, fejlesztését, innovációját kívánja támogatni.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook