Select Page

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    13°C
     

Guinness-rekordkísérlet a Karneváli Héten

Guinness-rekordkísérlet a Karneváli Héten

Több száz táncos készül arra, hogy Béres András legendás, 1950-ben született koreográfiáját, a Mikepércsi csárdást egyszerre táncolva Guinness-rekordot állítsanak fel „tömegszerű csárdás” kategóriában.

Születésének 90., halálának 25. évfordulójának évében egész éves programsorozattal emlékeznek tisztelői a néprajzkutatóra, a Déri Múzeum egykori igazgatójára, a Debreceni Népi Együttes egyik alapítójára, művészeti vezetőjére, a néptánc-koreográfusra, a Debreceni Virágkarnevál megálmodójára.

A Mikepércsi csárdás koreográfiája 1950-ben készült Béres András néprajzi gyűjtései nyomán. A tánc évtizedeken át volt nyitószáma a Népi Együttes műsorainak, majd egy időre feledésbe merült. Mikepércsen azonban újra „felfedezték” az alkotást, ami mára a település egyik jelképévé vált. 2009-ben pedig – rekordot elérve –318 táncos ropta egyszerre a mikepércsi sportpályán a csárdást.

Most a Karneváli Hét keretében augusztus 17-én, pénteken 16 órától Debrecenben, a Nagytemplom előtti Kossuth téren gyűlnek össze a néptáncosok, hogy túlszárnyalják a 2009-es sikert.

Eddig több mint húsz település táncosai jelezték érkezésüket, a regisztrált résztvevők száma már most meghaladja a korábbi 318-at. Természetesen itt lesz a Debreceni Népi Együttes, a Főnix Néptáncegyüttes, Mikepércs néptánc tagozatos diákjai, Béres András szülőfaluja, Rozsály képviselői, de jönnek – többek között – Nagyecsedről, Földesről, Derecskéről, Sárándról, Álmosdról,  Hajdúdorogról, Hosszúpályiból, Monostorpályiból és Balmazújvárosról, a régión túlról, Székesfehérvárról, sőt még Lengyelországból és Hollandiából is.

A Guinnes-rekordkísérlet része a Béres András Emlékév programsorozatának, a Debreceni Virágkarnevál Karneváli Hetének, emlékezve a néprajzkutatóra, akinek munkásságát 2017-ben nyilvánította helyi értéknek a Debreceni Értéktár Bizottság.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook