Select Page

  • Debrecen időjárása
    Záporok
    17°C
     

Hatalmasat bukott az ország Orbánék befektetésein

Hatalmasat bukott az ország Orbánék befektetésein

 A Napi.hu cikke emlékeztet: öt éve vásárolta be magát a Mol Nyrt.-be az állam, amikor is a részvények 21 százalékát vette meg 498 milliárd forintért az orosz Szurgutnyeftyegaztól. A vásárlás pillanatában az olajcég árfolyama 23 ezer forint felett is volt, ezt követően 25 ezer forint felett is forgott a részvény pár napig, ám 2011. júniusra csökkent az árfolyam. A mostani 14 ezer forintos árfolyam azt jelenti, hogy eddig jelenleg 187 milliárd forintos árfolyamveszteségen áll az üzlet.

Orbán Viktor miniszterelnök a bevásárlást követően úgy fogalmazott, hogy a magyar kormány visszaszerezte a Mol-t az orosz kisebbségi tulajdonostól. Akkor azt mondta, hogy a magyar kormánynak ki kell állnia a magyar emberek érdekeiért, a kormány most ezt tette.

A Mol Nyrt.-ben a magánpénztári államosítást követően tovább növelte részesedését a magyar állam, jelenleg 24,74 százalékot birtokol a részvényekből. Az elmúlt öt évben komolyan nem vetődött fel a részesedés értékesítése, ami érthető, hiszen ezzel realizálódna a veszteség.

A magyar kereskedelmi gáztározó-kapacitás megvásárlását az E.ON-tól szintén nem igazolják a számok, az azóta eltelt időben kiderült, hogy gyakorlatilag felesleges volt az államosítás.

A 4,2 milliárd köbméter földgáz tárolására alkalmas föld alatti tározókat 2013 januárjába vette meg az állam, az E.ON Földgáz Storage Zrt. és az E.ON Földgáz Trade Zrt.-ért 870 millió eurót – 265 milliárd forintot – fizetett. A fűtési szezon elején 1,45 milliárd köbméternyi gázzal töltötték fel a teljes kapacitás 33 százalékára. Jelenleg a tárolókban 328 millió köbméter gáz van, ami az ország egyheti téli gázigényét fedezné.

A tárolók megvásárlását a kormány az energiabiztonsággal indokolta, ami a Napi.hu szerint hamis érvelés. A tárolók fizikailag nem mozdíthatók, azok működését törvényekkel és alacsonyabb rendű jogszabályokkal a kormány befolyásolja. Ráadásul az ott tárolt gáz a gázkereskedőké – így például a szintén állami tulajdonban levő MVM Zrt.-é.

 

 

 

Forrás: 168óra

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook