Select Page

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    13°C
     

Hétvégén beteljesül a libák végezete

A hortobágyi libatenyésztés hagyományai inspirálták a szervezőket, a népi kalendárium szerint ugyanis november 11-re híznak meg a fiatal libák, de egyben ekkorra forr ki az új bor is. Debrecen város főtéren elhelyzett színpadon hazai kedvencek szórakoztatják majd a nagyérdeműt, pénteken Vastag Csaba, szombaton Balássy Betti és Varga Feri, vasárnap pedig Soltész Rezső lép fel.

Iható a bor?

A legenda úgy tartja, Szent Márton alázatból ki akart térni püspökké választása elől, a ludak óljába rejtőzött, azok gágogásukkal elárulták. Innen a “Márton lúdja” elnevezés. Ilyenkor vágták le a tömött libákat, úgy tartották: “aki Márton napján libát nem eszik, egész éven át éhezik. “Márton az új bor bírája, tartja a hiedelem, azaz ilyenkor már iható az új bor.

A székelyek is ünnepeltek

A krónikák szerint e nap a fizetés, tisztújítás, jobbágytartozás lerovásának napja volt. Az erdélyi pásztorok e napon kérték járandóságukat. Sorra járták a házakat, köszöntőt mondtak, nyírfavesszőt ajándékoztak a gazdának, aki megőrizte, s tavasszal az állatok kihajtására használta. Lakomák időszaka. A Márton napi időjárásból következtettek a télre: “Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható. “Sokfelé azt tartják a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. A Márton napi lakomán elfogyasztott lúd csontjából is időjárásra következtettek: ha a liba csontja fehér, és hosszú akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid akkor sáros. Dologtiltó nap volt. Tilos volt mosni, teregetni, mert a jószág pusztulását okozta volna.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook