Kirabolták az általános iskolai osztálytársukat, vádat emeltek ellenük

A Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség ellenük rablás bűntette és más bűncselekmény miatt emelt vádat a Debreceni Járásbíróságon.

A vádirat szerint az I. és a II. rendű vádlott hatodik osztályos tanulók, akik 2016. november 18-ától több napon keresztül terrorizáltak két tizenkét éves, ötödik osztályos gyermeket, tőlük rendszeresen pénzt követeltek, őket megveréssel fenyegették. A vádlottak 2016. november 22-én a sértetteket megrugdosták és leköpték, amiért nem adtak nekik pénzt.

A vádirat szerint a vádlottak 2016. november 24-én, a délelőtti órákban, az iskolai büfénél észrevették, hogy az általuk terrorizált sértettek egyike egy 2000 Ft-os bankjegyet tesz a zsebébe, azonban még a pulton maradt a sértett 150 Ft-ja, amit az odalépő II. rendű vádlott felkapott, majd az I. rendű vádlottal együtt kifutott az udvarra.

A tizenkét éves sértett tartott attól, hogy a vádlottak megpróbálják tőle elvenni a 2000 Ft-ját, ezért azt az iskolatáskájába rejtette, és a táskát a folyosón ruhaneműkkel takarta le. Röviddel ezután a vádlottak odamentek hozzá, és felszólították, hogy adja át nekik a 2000 Ft-os bankjegyet, majd hirtelen az I. rendű vádlott hátra feszítette a karját. Ekkor jelen volt a másik, a vádlottak által szintén terrorizált gyerek is, a II. rendű vádlott az ő torkát pedig megragadta. Mindkét vádlott átkutatta a sértettek ruházatát, és a II. rendű vádlott az egyik sértett zsebéből kivett húsz darab, összesen 200 Ft értékű édességet, majd elengedték a sértetteket azzal, hogy másnapra hozzanak nekik pénzt, mert ha nem, nagyobb bajuk lesz.

Mivel a vádlottak tudták, hogy az egyik sértettnek van 2000 Ft-ja, ezért kis idő múlva a sértettek után mentek az udvarra, ott őket elgáncsolták, majd a fejüket egy vakondtúrásba nyomták. A földön fekvő sértetteket többször megrúgták, illetve az egyik gyermeket nagy erővel mellkason ütötték. Ekkor ismételten átkutatták mindkét sértett ruházatát, azonban a 2000 Ft-ot nem találták meg.

A vádlottak bántalmazása miatt az egyik tizenkét éves sértett szegycsonttörést szenvedett, mely sérülés nyolc napon túl gyógyuló, ténylegesen hat hét. A vádlottak ugyanezen sértettnek a lopással 350 Ft kárt okoztak, amely nem térült meg.

A nyomozó hatóság a folytatólagosan, társtettesként elkövetett zsarolás bűntette és a súlyos testi sértés bűntette miatt indított nyomozást gyermekkor miatt, a törvény erejénél fogva, megszüntette.

A hatályos jogszabályok értelmében viszont a rablás bűntettét megvalósító, tizenkettedik életévét betöltő személy büntetőjogi felelősségre vonható, ezért a Debreceni Járási és Nyomozó Ügyészség rablás bűntette és  más bűncselekmény miatt a vádiratban mindkét vádlott kapcsán javítóintézeti nevelés elrendelését indítványozta, továbbá mindkettőjük esetében az okozott kár erejéig vagyonelkobzás elrendelésére tett indítványt.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom