Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    25°C
     

Állandó készenlétben a defibrillátor az Új Városházán

Állandó készenlétben a defibrillátor az Új Városházán

A hirtelen szívhalál a legnagyobb kihívás a világon életmentési szempontból. Minél civilizáltabb egy ország, annál több az eset. A beteg szíve egyszer csak megáll, és nem jut vér a létfontosságú szervekbe. Ha 4-5 percen belül megkezdik az újraélesztést, megmenthető a beteg, és elkerülhető az agykárosodás. Ezt az időt kell kihasználni, és elsősegélynyújtás közben újraéleszteni, amit nem lehet e nélkül a külső félautomata defibrillátor nélkül – mondta Szép Imre mentőorvos, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei elnöke március 13-án Debrecenben, az Új Városháza Vár utcai oldalánál. A külső falon egy 24 órában elérhető életmentő készüléket helyezett el Nagy Róbert és vállalkozása (a KajásRobi konyhahálózat), Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata és a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete.
– Megbízható és biztonságos a készülék: csak akkor lép működésbe, ha szükség van rá. Biztonságos a használónak és a betegnek – hangsúlyozta az elnök. – Irányítja működtetőjét lépésről lépésre megmondva, mi a teendő – jegyezte meg. Hozzáfűzte, hogy a mellkaskompresszió és a befúvás technikája elsajátítható könnyen egy elsősegélynyújtó tanfolyamon. Bejelentette, hogy a Vöröskereszt megyei szervezete elkészíti Hajdú-Bihar megye Defitérképét, s kérte, hogy akinek van informicója defibrillátorról, tájékoztassa a szervezetet.

Első a jótett

A defibrillátort Nagy Róbert, a KajásRobi konyhahálózat tulajdonosa vásárolta meg és ajánlotta fel minden ember biztonságáért vállalva a készülék folyamatos karbantartását.
– „Egyen, hogy másnak is legyen” programunkban minden eladott ételből egy bizonyos összeget mások megsegítésére szánunk. Megkeressük ehhez azokat az embereket, ügyeket, amelyek máshonnan nem vagy alig jutnak segítséghez – ismertette Nagy Róbert. Januárban külső félautomata defibrillátorra gyűjtöttünk. A kijelölt napon több, mint 800-an jöttek el hozzánk, így tudtuk megvenni a berendezést – mondta.

Debrecen önkormányzata adta a helyszínt: a Kálvin téri Polgármesteri Hivatal oldalsó bejáratánál kihelyezett készülék az itt működő portaszolgálatnak köszönhetően 24 órában elérhető és használható. Üvegfalú dobozát az élet védelméért – ha nincs idő arra, hogy a portástól elkérjék a kulcsát – betörhetik a segítők.

Legnagyobb érték az ember

– Aligha találtak volna ennél jobb, forgalmasabb helyszínt a defibrillátornak. Az elmúlt évben több, mint 200 ezer ember fordult meg a Polgármesteri Hivatal ügyfélszolgálatán – jegyezte meg Papp László polgármester, az ügy védnöke. – Legnagyobb érték az ember. Felgyorsult világunkban nem egyszer hallunk olyan halálesetekről, amelyek megelőzhetőek lettek volna e berendezés használatával. Ha valahol, akkor az Új Városházán védeni kell az embereket – mondta, és hangsúlyozta, hogy az épületben több munkatárs is elsősegélynyújtó képzést kapott, és szükséghelyzetben számítani lehet rájuk.

Együtt a három szféra az életmentésért

– Megalakulásának évfordulóját két hét múlva, március 26-án ünnepli a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Megyei Szervezete. 1883-ban ezen a napon alapították meg elődjét, a debreceni Vörös Kereszt Egyletet Simonffy Imre polgármester elnökségével. A 132. születésnapot több ajándékkal is ünnepelhetjük – mondta Ujvárosy Andrásné, a Vöröskereszt megyei szervezetének igazgatója.
A Vöröskereszt alapvető célja szerte a világon az élet, az egészség védelme, az emberi személyiség tiszteletben tartása. A szervezetet 151 évvel azért alapította Henry Dunant, hogy megkülönböztetés nélkül segítségben részesüljenek a harctér sebesültjei, és bárhol, bármikor bárkinek segítségre van szüksége a kor eszközeivel, a legjobb lehetőségek szerint megkapja. Ezt az ügyet szolgálja az, hogy nyilvános helyszínre, Debrecen szívébe, az Új Polgármesteri Hivatal falára kerül egy életmentő készülék, amely – mint közismert – elektromos kisülésekkel képes újraindítani a vérkeringést. E forgalmas körzetben nagyobb egészségügyi biztonságban érezhetik magukat az emberek, különösen a hirtelen szívleállás rizikócsoportjába tartozók.
Régi vágyunk, hogy e célért összefogásra késztessük a társadalom különböző szféráit. Örömmel üdvözöljük ezért a mai a napon azt, hogy a civil, a vállalkozói és az önkormányzati szféra összefogott az életmentés, a humanitás ügyéért.

Mint köztudott, a civil szervezetek és a Vöröskereszt is adományokból, felajánlásokból végzi el közérdekű feladatait. Nagyon ritka, hogy ebben a vállalkozó a kezdeményező. Inkább fordítva történik. A KajásRobi konyhahálózat vezetője, Nagy Róbert e kivételes személyiségek közé tartozik. Megkeresett minket azzal, hogy februárban megvásárolnak egy külső félautomata defibrillátort, és azt szeretnék nyilvánosan elhelyezni. Céljuk, hogy a készülék minél több ember biztonságát szolgálja a itt, Debrecenben. Felkértek minket mint nagy múltú humanitárius szervezetet, az elsősegélynyújtás ismereteinek hazai népszerűsítőjét, hogy segítsük ügyüket. Mi minden erőnkkel az ügy mellé álltunk. Így tett kérésünkre Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata, és Polgármester úr, aki elvállalta, hogy védnöke lesz az ügynek – foglalta össze a megyei igazgató.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook