Select Page

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    15°C
     

Már a virágkarneváli héten megkóstolhatják Debrecen tortáját az érdeklődők!

Már a virágkarneváli héten megkóstolhatják Debrecen tortáját az érdeklődők!

Fotó: C.Kiss Ilona

A Debreceni Virágkarnevál programjaihoz kapcsolódóan a város gasztronómiai újdonságait mutatták be augusztus 13-án, hétfőn a Paparazzi Teraszán Debrecenben. Egy példa nélküli összefogás eredményeként a több mint 200 éves debreceni cukrászat hagyományát öregbítve idén a virágkarneválra több kézműves cukrász, egy mézeskalácsos népi iparművész és egy séf közösen megalkotta Debrecen város tortáját.

Széles Diána, Debrecen alpolgármestere megköszönte a debreceni cukrászok együttműködését, amelynek eredményeként megalkották a város tortáját, a Debreczeni mézes-mázast. Az új sütemény – amelynek receptjét is közzéteszik – méltó módon erősíti a tavaly két évszázados múltját ünneplő debreceni cukrászat jóhírét.

Balogh István, a Hajdú-Bihar Megyei Cukrász Ipartestület elnöke kiemelte, hogy az alapötlet még tavaly, az Advent idején született meg, amikor szintén több debreceni cukrász együttműködésében elkészítették a város szilvás-diós és mákos-narancsos bejglijét. Akkor is – hangsúlyozta a Mignon Cukrászda tulajdonosa – most is fontos elvárás volt a hagyományos ízek bemutatása mellett a modern cukrászati eljárások és ízek megjelenítése. Amikor a kollégákkal együtt megkóstoltuk az új tortát, mindenkinek beugrott a gyermekkor mézeskalácsos élménye és ezért nagyon jó szívvel tudom ajánlani mindenkinek.

Radics László debreceni mézeskalácsos népi iparművész örömét fejezte ki, hogy Debrecen tortája megalkotásakor nem felejtették el a város mézeskalácsos gyökereit, mert a tésztában a méz, a csillagánizs, a fahéj és a szegfűszeg valóban ezt a szándékot adja vissza. Külalakjában pedig az apró mézeskalács szívek is ezt a fontos kulináris értéket jelenítik meg.

A debreceni cukrászmesterek egyöntetűen az összefogást emelték ki, véleményük szerint az együttműködés a szakmára is jótékony hatással bír, mert a cukrászat a városban ismét rivaldafénybe kerülhet. Deák Ibolya (Ibolya Cukrászda), Mercs Emese (Mákvirág Cukrászda), Kiss Andrea (Kis Virág Cukrászda) Csordás Lászlóné és Csordás Kata (Mandula Cukrászdák), Szőke Sándor (Szőke Cukrászda) azt hangsúlyozták, hogy Debrecen megint alkotott egy olyan csodát, amely nem a versengésről, hanem az együttműködésről szól.

Thür Ádám az Ikon Debrecen séfje elkészítette a tortát tányérdesszert formában, így a héten már nemcsak a cukrászdákban, hanem éttermi környezetben is megkóstolhatják a vendégek a város új gasztronómiai különlegességét.

Bódor Edit, a Főnix Rendezvényszervező ügyvezetője hozzátette: a virágkarnevál gasztronómia kínálatát gazdagítja Debrecen város koktélja is, amelyet a Paparazzi Terrace bártendere, Simon Róbert készített el helyi kistermelőktől vásárolt mézzel, chilivel, ehető virággal és gyömbérsörrel kombinálva.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook