Minden, ami újra gurul

Nem kevesebb, mint 150 ember kap segítséget az elhelyezkedéshez, 55 megváltozott
munkaképességű ember részesül képzésben, 20 fő pedig álláshoz jut annak a csaknem 200 milliós európai uniós projektnek a részeként, amelyet a Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás a Revita Alapítvánnyal és a Kontaktus Egyesülettel közösen valósít meg a Baktalórántházi kistérségben.

A projekt célja emellett az is, hogy a kistérségben egy eddig hiányzó szolgáltatást is elindítson. Egy olyan szervizműhely nyitja meg kapuit, ahol a képzésüket követően ott dolgozó, megváltozott munkaképességű munkatársak megjavítják azt, aminek újra gurulnia kellene: kerékpárt, kerekesszéket, babakocsit, valamint sport- és háztartási eszközöket is. A Re-Cikli Műhelyt kedden Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár jelenlétében adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

 

A projektgazda Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulásnak nem ez az első, foglalkoztatással összefüggő európai uniós projektje, amely hátrányos helyzetű emberek munkaerő-piaci esélyeinek javítását célozza. A baktalórántházi szervezet egy korábbi projektjében komplex munkaerő-piaci szolgáltatásfejlesztést végzett – a jelenlegi projekt erre a fejlesztő munkára alapulva, annak tapasztalataira támaszkodva egy új célcsoport, a megváltozott munkaképességű emberek támogatását célozza meg.
A 2013. június 1-jén elindult Re-Cikli „Minden, ami újra gurul” elnevezésű projekt a megváltozott munkaképességű – közöttük mozgáskorlátozott – munkanélküli embereknek nyújt segítséget a hátrányos helyzetű Baktalórántházi kistérségben. A 22 hónap időtartamú projekt során egy olyan kistérségi szervizműhely (a Re-Cikli Műhely) és hozzá kapcsolódó kistérségi szervizpontok jönnek létre, ahol a projekt során felkészített, kiképzett megváltozott munkaképességű emberek dolgoznak majd.
A projekt kiemelt célja, hogy a megváltozott munkaképességű embereknek egyre kevéssé kelljen „rejtőzködnie”, minél többen jelenjenek meg a helyi közösségekben, minél többen végezhessenek valódi, értékteremtő munkát a kialakítandó műhelyben és szervizpontokon.
A Re-Cikli Műhely tehát egy mintaértékű, befogadó munkahely lesz, amely mindenki számára nyitott, bárki bevihet mindent, ami gurul vagy aminek újra gurulnia kellene:
Nem kevesebb, mint 150 ember kap segítséget az elhelyezkedéshez, 55 megváltozott
munkaképességű ember részesül képzésben, 20 fő pedig álláshoz jut annak a csaknem 200 milliós európai uniós projektnek a részeként, amelyet a Közép-Nyírségi Önkormányzati Többcélú Kistérségi Társulás a Revita Alapítvánnyal és a Kontaktus Egyesülettel közösen valósít meg a Baktalórántházi kistérségben. A projekt célja emellett az is, hogy a kistérségben egy eddig hiányzó szolgáltatást is elindítson. Egy olyan szervizműhely nyitja meg kapuit, ahol a képzésüket követően ott dolgozó, megváltozott munkaképességű munkatársak megjavítják azt, aminek újra gurulnia kellene: kerékpárt, kerekesszéket, babakocsit, valamint sport- és háztartási eszközöket is.

A Re-Cikli Műhelyt kedden Soltész Miklós szociális és családügyi államtitkár jelenlétében adták át a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei városban.

A Re-Cikli Műhely igazi kuriózum, hiszen ilyen jellegű szolgáltatásra – ahol sport- és háztartási eszközök mellett kerekes székeket javítanak megváltozott munkaképességű emberek – eddig még az országban nem volt példa.
A Re-Cikli Műhely átadóját követően hirdették ki a „Guruló jármű építésre fel!” címmel
meghirdetett kistérségi újrahasznosító modellpályázat eredményét. A pályázatra összesen 16, újrahasznosított hulladékból készült, guruló alkotás érkezett. Mindezekből pedig kiállítás nyílt a baktalórántházi Re-Cikli Műhelyben.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom