Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    15°C
     

Múltidéző debreceni képeslapok – kiállítás

Múltidéző debreceni képeslapok – kiállítás

A kiállítás, Molnár Viktória, a Malompark Marketingmenedzserének köszöntő szavaival indult. Elmondta, hogy már nagyon régóta szerették volna megszervezni ezen kiállítást, de mindezidáig nem sikerült nagyobb képeslap gyűjteményeket találniuk. Most azonban két gyűjtőt is sikerült fellelni, Dr. Nagy Attilát és Bencze Tamást, akik nagy képeslap gyűjteménnyel rendelkeznek Debrecen városát illetően.

 A megnyitói beszédet folytatta helytörténeti fotótár vezetője. Hangsúlyozta, hogy fontos a lakóhelyük megismerése, története. Nagyon sok ember számára fontos a múlt megismerése melyeket ezen kiállítás képeslapjai elő segíthetik.  A fotó és képeslap nagyon hasonlítanak egy másra, hiszen mindketten a múltat örökítik meg. A képeslapok kortörténeti dokumentumok jól tükrözik az akkor időszakokat. A kiállításon mintegy 400 képeslap látható, Debrecen városának történetéből, az érdekesebbeket kinagyítva tekinthetik meg a látogatók. Említette még, hogy a képeslap történetét 1870-től számítják. Magyarországon 1896-tól Millenniumi képeslap sorozat megjelenésével. Ezeken a képes levelező lapokon láthatjuk, mely fotósok készítették és mikor néhány képen találkozhatunk már Debrecenben már nem hátható épületekkel, építményekkel (Nagy állomás, Szabadság szobor Royal Hotel) sőt, utólag színezett képeslapok is kiállításra kerülnek.

A megnyitón még felszólalt az egyik gyűjtő, megköszönve a Malompark Bevásárlóközpontnak a lehetőséget.  Ismertette a tárlat vezetések időpontját. Felajánlotta, hogyha valakik 3-szor vagy annál többször látogatják meg a kiállítást, nyereményeket sorsolnak ki közöttük. Ezt úgy tehetik meg, hogy a gyűjtő saját pecsétjével ellátott képeslapokat visszaviszik.

Sikerült az egyik gyűjtővel interjút készítenem, Bencze Tamással.

Az interjújában beszámolt arról, hogy vissza tud menni 100-120 évet az időben (mert maga előtt látja a múltat).  Főként Debrecen és Budapest képeslapjait gyűjti. 15 éve gyűjti a képeslapokat. A malompark Igazgatója kereste meg és ennek kapcsán született meg a kiállítás. Albumuk is jelent már meg 2001-, 2006-ban, illetve 70-80-90 db képeslapot is tartalmaznak.  Régen is voltak már kiállításai, de azok még csak 200 képpel és azt is elég sokan látogatták, főleg idősek mert nekik emlék, a fiatalok azért mert még nem látták. Mesélt a képeslapok hogyan néztek ki a 90-es évek elején lés hogyan változott folyamatosan mostanáig.

  Én, mint képeslapgyűjtő nagyon tetszett a kiállítás és csak ajánlhatom mindenkinek.

A Kiállítás tárlat vezetés időpontjai:

Febr. 26. (kedd) 17:00

 Márc. 2. (szombat) 11:00

Márc. 5. (kedd) 17:00

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook