Select Page

  • Debrecen időjárása
    napos
    28°C
     

Nyílt levél a városnak

Nyílt levél a városnak

Debrecen Megyei Jogú Város
Önkormányzata
Kósa Lajos
polgármester
4024 Debrecen
Piac utca 20.


Debrecen Megyei Jogú Város
Polgármesteri Hivatal
Szekeres Antal
jegyző
4024 Debrecen
Piac utca 20.


Debrecen Megyei Jogú Város
Önkormányzata
Nagy Attila
vezérigazgató
4025 Debrecen
Salétrom u. 3.


Tárgy: Kossuth téri villamos közlekedés


Tisztelt Polgármester Úr! Tisztelt Jegyző Úr! Tisztelt Vezérigazgató Úr!


Az elmúlt években a közösségi közlekedést használók számára hátrányos gyakorlattá vált, hogy a Kossuth téren
tartandó rendezvények miatt a villamosok forgalmát korlátozzák. Sajnos így történt az elmúlt hétvégén is. Természetesen örülünk, hogy a Kossuth téren tartandó különféle rendezvények színesítik a város életét és nem utolsó sorban a villamosok is kiválóan ki tudják az eseményekhez kapcsolódó utazási igényeket szolgálni.
Azonban a rendezvények miatt a villamosok útvonala kettévágásra kerül. A kieső szakaszon nincsen még villamospótló autóbusszal sem biztosítva a tovább utazás lehetősége, hanem a lezárt útvonalon az utasoknak gyalogosan, kell megtenniük az utat. A korlátozásról történő értesítés is rendszerint későn, a rendezvény előtt 12
nappal kerül nyilvánosságra. Több esetben a megállóhelyi utastájékoztatás sem utal a rendkívüli helyzetre, ezért az utasokat váratlanul éri. A főtéren átutazó utasok számára ez a megoldás kifejezetten hátrányos, hiszen más járatokat, vonatokat késhetnek le a megnövekedett utazási idő miatt.
Az utasok azért váltanak jegyet, bérletet, hogy utazásuk idejét lerövidítsék. Egy ilyen korlátozás az átszállás okozta időveszteség miatt azonban értelmetlenné teszi a közösségi közlekedés használatát. Gyalogosan jegy és bérlet váltása nélkül is lehet közlekedni.


Úgy gondoljuk, hogy egy olyan időszakban, amikor komoly kihívást jelent a közösségi közlekedés finanszírozása és fenntartása óriási vétek, hogy a város egyik fő gerincét adó 1es és 2es villamos vonalon pótlás nélkül korlátozást szenvedjenek az utasok, hiszen ez elriasztja az utasokat és ez garantált bevételkieséssel jár. Egyébként is csökkentő utasszámok mellett ez biztosan nem segíti elő a finanszírozás megoldását.
A fentieknek megfelelően kérjük, hogy az augusztus 20án tartandó Virágkarnevál kivételével a Kossuth téren csak olyan méretű rendezvény kerüljön engedélyezésre, amely mellett a villamosközlekedés folyamatossága biztosítható. Lehetőleg sem a villamosok lassítására, sem pedig a járatok útvonalának megszakítására vagy pótlására ne legyen szükség. Javasoljuk, hogy a villamosvágányok helyett más olyan területeken kerüljön kijelölésre a rendezvény, amely semmilyen átmenő forgalmat nem akadályoz. A rendezvényszervező érdekei is azt szolgálják, hogy a helyszínre látogatók a hétköznapokon is megszokott módon, korlátozás nélkül juthassanak el.


Kérjük, hogy a következő rendezvény megszervezése és engedélyezése során vegyék figyelembe az általunk leírt
javaslatokat és ne korlátozzák a villamosok forgalmát, amely immár két villamos vonalat is érint.


Debrecen, 2014. május 26.


Tisztelettel:
Jónás Zoltán

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook