Select Page

  • Debrecen időjárása
    Főleg felhős
    13°C
     

Nyugtalan debreceni éjszakák II.

Nyugtalan debreceni éjszakák II.

Október 3-án éjszaka a Petőfi téren vette észre az EÜ sétát folytatók egyik tagja – Hirsch Rudolf -, hogy hat cigány drogozik a Petőfi téren. Mi más dolga is lehetne a Fidesz és a szocik védenceinek, mint az éjszakai drogfogyasztás. A rendőrség értesítését észrevették így – cigány szokás szerint – hatan hat irányba próbáltak felszívódni az éjszakában, de szerencséjük így sem volt, mert Rudolf az egyiküket visszatartotta a rendőrség kiérkezéséig. Ruházat átvizsgálás közben drogot találtak a cigánynál, így kattanhatott a bilincs, a társadalomra káros befolyással bíró illető pedig nem rontotta tovább Debrecen éjszakai levegőjét. Sajnos előfordul, hogy az éjszaki sétát folytatóknak az ilyen jellegű szemetet is el kell takarítaniuk az utcáról, a debreceniek éjszakai nyugalma érdekében. Ha megvizsgáljuk az okokat, akkor hamar kiderül, hogy a Petőfi téren éjszaka prostituáltakat futtató, drogfogyasztó, az élő fába is belekötő hadházi cigányok okozzák a feszültség nagy részét. Kitiltani őket Debrecen területéről nem lehet, hiszen a társadalmunk ilyen „hasznos” tagjainak is vannak jogai… Fideszes és szocialista elképzelések szerint, bár ezek a „jogvédők” közelebbről még nem sűrűn találkozhattak az eltérő kultúra képviselőivel. Ezt a találkozást inkább meghagyják a debrecenieknek, akiknek se éjjele, se nappala nincs a problémának fent boncolgatott forrása miatt.

Visszatérő gondot jelentenek a játszótereken italozó fiatalok is – akik azon túl, hogy megrongálják a játszótér elemeit – az ordibálásaikkal, a maguk után hagyott szeméthegyeikkel és kötelességtudatuk teljes hiányával. Legyen szó a Tócóskertről, Fényes Udvarról, Epreskertről vagy a belvárosról, szinte nincs olyan park vagy játszótér, ahol az éjszakai italozók és a szeméthegyek ne jelentenének problémát.

Gyakran hajléktalanokkal is találkoznak az éjszakai sétákat folytatók. Számos esetben a hajléktalanok önhibájukon kívül kerülnek az utcára, ahol pedig jelen vannak ott nagyrészt elhanyagolt és szemetes a környezet, de nem minden egyes esetben. Néhány hete pedig a szemétnek nézett rongykupac alatt alvó embert találtak, aki bebugyolálta magát az éjszakai hideg miatt. Hasonló eset előfordult a Dózsa György utcán, ahol a fagyhaláltól mentettek meg egy férfit, november 18-án este szintén a fagyhaláltól mentettek meg egy férfit rendőri segítséggel. Ilyen előzmények után az epreskerti hajléktalanoknak ruhát és élelmet adományozott a sétálók csapata, ezzel is könnyítve kicsit kilátástalan sorsukon. Évente több milliárd forintot dob ki a kormány az ablakon különböző cigány felzárkóztató programokra – minden eredmény nélkül -, míg az utcára került, képzett magyar embereket elfelejti visszaemelni a társadalom vérkeringésébe. A csapatnak minden segítséget megad Ágoston Tibor önkormányzati képviselő, aki rendszeresen részt vesz az éjszakai sétákon. A fent felsorolt problémás körzetekben éjszaka nem nagyon mutatkozik más önkormányzati képviselő, hogy megismerje körzetének éjszakai problémáit.

A cikk alatt található fényképek az elmúlt néhány hétben készültek, az éjszakai sétát folytatók legfőbb célja, hogy ilyen látvány ne fogadhasson senkit, aki Debrecenben él. A csapat facebookos elérhetőséggel is rendelkezik, ahová örömmel várnak minden csatlakozni szándékozót.

„Mivel egyre több segítségkérés jut el hozzánk, örömmel vennék egy-egy területen az újabb csatlakozók segítségét.Hála Istennek, Debrecen város lakói számára egyre népszerűbb egészségügyi sétánk eredménye. Ezt támasztja alá a naponkénti megkeresések és a köszönetek megnövekedett száma. Van olyan támogatónk, aki aktívan segíti összefogásunkat és van, aki csak a háttérből támogatja tanácsaival ténykedésünket. Köszönjük.
Miután egyre több helyszínre hívnak, ezekre a helyszínekre is szeretnénk eljutni és segíteni, ezáltal is „egészségesebbé és biztonságosabbá tenni ” környezetünket. Ennek megfelelő szinten tartásához, szükségünk volna az Önök bekapcsolódására és segítségére is.”

Üdvözlettel:

Egészségügyi Séta az Egészséges Környezetért tagjai

 

Herpergel Róbert

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook