Péntek 13.

Babona vagy szerencse

Péntek 13. Luca napja.
Vannak akiknek ez a nap balszerencsét hoz, de vannak akik szerencsének élik meg.
Az viszont biztos, hogy legtöbben babonás napnak jelölik meg.

De hogy honnan is jött a legenda, miszerint a péntek 13. egy elátkozott nap, arra igencsak nehéz válaszolni. Vannak, akik (gonosz) boszorkány átkokhoz kapcsolják a sztorit, megint mások a pogány kultúra történeteivel érvelnek, aztán ott van még IV. Fülöp francia király városi legendája is. Egy szó mint száz, mindenkinek jogában áll eldönteni, hogy mit kezd ezzel a nappal, azonban az kétségtelen, hogy ilyenkor sokkal inkább fogékonyak vagyunk a misztikumokra. Azok a mindennapos babonák, amik más napokon meg sem érintenek minket, ilyenkor még a hitetleneket is elgondolkodtatják…

Megmutatjuk, mik a leggyakoribb babonák!

Hopp, egy fekete macska!

Mi mással kezdhetnénk a sort, ha nem ezzel az igazi klasszikussal? Ha fekete macska fut át előtted az úton fontos, hogy melyik irányba teszi mindezt. Ha balról jobbra megy, akkor jó hírt fogsz kapni. Ha jobbról balra, akkor valami kevésbé kellemessel kell hamarosan szembesülnöd.

Most hegyezd a füled!

A füleket leginkább érintő babonák első helyén a viszketés áll, ami arra utal, hogy az illető jó hírt fog kapni. A fülcsengésnél is ez a helyzet, ám ezúttal fontos, hogy melyik fül cseng, ha a jobb, akkor rossz hír, ha a bal, akkor jó hír várható. Ha ég valakinek a füle, akkor pedig éppen pletykálnak róla.

Veszekedés van a levegőben

Vannak olyan szituációk, amik a babonások körében egyértelműen arra utalnak, hogy egy kis csetepaté van kilátásban, ilyen többek között az, amikor kiborul az asztalon a só, illetve amikor kés esik a földre. Ha valakinek viszket az orra, akkor pedig ő maga lesz nagyon dühös.

Váratlan vendég érkezik

Amikor magától nyikorogni kezd az ajtó a lakásban, az bizony azt sejteti, hogy vendég érkezik hamarosan. Ugyanez igaz akkor is, ha az ember beveri a könyökét – kivéve, ha hirtelen odakap, azzal ugyanis állítólag elijeszti a vendéget. Jobb könyök esetén női vendég, bal könyök esetén férfi vendég várható.

Szerencse várható

Amennyiben kifordítva veszed fel a pólódat, vagy az alsódat, a hagyomány szerint hatalmas szerencse fog érni. Ha pénzt találsz a földön, kívánni kell egyet, megköpködni, majd zsebre tenni. Ha vakablakot, vagy kéményseprőt látsz szintén kívánni kell, ám eközben meg kell fognod a gombodat.

További babonákról a joy.hu n olvashat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom