Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    26°C
     

Ráckevei Anna Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült

Ráckevei Anna Magyarország Kiváló Művésze díjban részesült

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár és Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár társaságában nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából művészeti és egészségügyi díjakat adott át március 13-án Budapesten.

A debreceni Csokonai Színház igazgatója, Ráckevei Anna Jászai Mari-díjas színművész, érdemes művész, a Magyar Művészeti Akadémia rendes tagja a magyar művészet értékeinek gyarapítása érdekében végzett magas szintű, igényes teljesítménye elismeréseként vehette át a díjat.

Fotó: Ráckevei Anna testvérei társaságában

Magyarország Kiváló Művésze elismerésben részesült Ráckevei Anna Jászai-díjas Érdemes Művész, a Csokonai Színház igazgatója. Nemzeti ünnepünk alkalmából Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, valamint Hoppál Péter kultúráért felelős államtitkár állami művészeti díjakat adott át ma a Pesti Vigadó Dísztermében.

„A színház és a színész halála, ha belemerevedik önmaga sémáiba, ha elveszíti a nyitottságát, ha nem képes megújulni, ha nem képes lépést tartani a folyamatosan változó korral”

− vallja az idén 35 éve pályán lévő színművész.

Az állandó keresés, a kíváncsiság, az újdonság iránti nyitottság hajtotta előre akkor is, mikor a nagy klasszikus drámák tragikus hősnői (Antigoné, Goneril, Lady Milford, Arkagyina, Solvejg), illetve a Goldoni-, Shakespeare- és Molière-vígjátékok után előszeretettel fordult a kortárs szerzők művei felé. A Madách Színház, a Nemzeti Színház, a Művész Színház és az Új Színház jelentették pályája korábbi fontos állomásait, majd 2006-ban szerződött a debreceni Csokonai Színházba, melyet 2013 óta igazgatóként vezet.

A debreceni teátrumban olyan, a szövegszínházi hagyománytól eltérő produkciók alkotója volt, melyekben rendre újabb és újabb kihívásoknak kellett megfelelnie. Tanúbizonyságot tett fejlett mozgáskultúrájáról (Liszt: Krisztus oratórium), meggyőző színpadi erővel adta elő Valère Novarina kortárs francia szerző absztrakt drámáját (Képzeletbeli operett), és megrendítő alakítást nyújtott Vidnyánszky Attila költői színházi munkáiban (Halotti pompa, Mesés férfiak szárnyakkal), illetve az Iokaszté királyné tragikus címszerepében is. Gyönyörű orgánumát és beszédtechnikáját, rendkívül intelligens, drámai erejű színpadi játékát legutóbb Visky András Júlia − Párbeszéd a szerelemről című, önéletrajzi ihletésű monodrámájában, illetve Örkény Macskajátékának főszerepében csodálhatta meg a közönség.

 

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook