Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    26°C
     

Rontott Magyarország a demokrácia-rangsorban

Rontott Magyarország a demokrácia-rangsorban

 Bulgária is megelőzi Magyarországot a Freedom House 2015-ös rangsorán, írja a legfrissebb országjelentéseit közzé tevő Freedom House. Kiemelik: a tavalyi évet úgy nemzeti, mint európai szinten a menekültválság kérdése uralta, a Fidesz pedig „vehemens bevándorlásellenes kampányt folytatott és sikeresen visszanyerte népszerűségét a 2014 év végi jelentős visszaesést és a kétharmados többség elvesztését követően”.

A demokratikus kormányzás és a korrupció mellett a független média terén a legrosszabb a magyar pontszám. Magyarország három területen rontott tavalyhoz képest a Freedom House szerint (az 1-től 7-ig terjedő skálán az egyes az elérhető legjobb pontszám).

Ebben rontottunk

A kormányzás demokratikus minősége 3.75 pontról 4.00 pontra romlott, mivel „a kormány a menekültválságot a politikai napirend alakításában korábban domináns pozíciója visszaszerzésére, illetve nacionalista és intoleráns közhangulat keltésére használta fel”. A szervezet szerint ez ellentétes a nemzetközi emberjogi normákkal, és aláássa a társadalom demokratikus működését.

Az igazságszolgáltatás intézményrendszere és függetlensége 2.75 pontról 3.00 pontra romlott három dolog miatt:

az ország nemzetközi kötelezettségvállalásaival ellentétes menekültjogi szabálymódosítások
az Alaptörvényben rögzített rendkívüli állapot „tömeges bevándorlás okozta veszélyhelyzet” kategóriájával való „vélhetően alaptörvényellenes” kiterjesztése
a kormányzati hatalommal szembeni intézményes fékek és ellensúlyok nem működnek pártatlanul
A korrupció 3.75 pontról 4.00 pontra romlott a sok, gyakran nagy értékű közbeszerzéseket is érintő korrupciós botrány miatt.

Összességében Magyarország Demokrácia pontszáma 3.18 pontról 3.29 pontra romlott. A régióban tavalyhoz képest hat ország mozgott a rangsorban: Bulgária javított 3.29-ről 3.25-re (ezzel megelőzve Magyarországot), emellett Litvánia és Szlovákia is javított, Szlovénia és Lengyelország azonban rontott helyezésén. A rangsort Észtország, Szlovénia és Lettország vezeti, utánuk Csehország, Litvánia, Lengyelország és Szlovákia következik, rajtuk kívül már csak Bulgária előzi meg Magyarországot. Közvetlenül Magyarország után Románia, Horvátország, Szerbia, Montenegró és Albánia következik.

A jelentés szerint Magyarországon:

A kétharmados többség elvesztése alig érintette a Fidesz jogalkotási képességét. Az alkotmányos intézményrendszer korábbi átalakítása 2015-re „egy olyan önfenntartó rendszert eredményezett, melyben az Alkotmánybíróság vagy az alapvető jogok biztosa politikai szempontból kényes ügyekben többé nem tekinthetők független ellensúlynak”.
Júniusban a törvényhozás tovább szűkítette az állampolgárok közérdekű információkhoz való szabad hozzáférésének jogát
A civil szervezetekkel szemben visszafogottabban, de folytatódott a 2014-es év agresszív kormányzati retorikája, a korábbi adminisztratív intézkedések viszont nagyrészt abbamaradtak
A 2014 végén-2015 elején bevezetni próbált rendkívül magas reklámadó szakításhoz vezetett Orbán Viktor miniszterelnök és korábbi egyik legfontosabb bizalmasa, Simicska Lajos között. A kialakult konfliktus alapvetően változtatta meg mind a korrupciós struktúrákat, mind pedig a magyarországi médiapiaci környezetet.
A korrupció terén 2010-et követően beállt radikális átalakuláshoz képest a 2015-ös évet inkább mennyiségi, semmint minőségi változások jellemezték. A jelentés kitér többek közt a brókerbotrányra, illetve az M3 metrókocsi-felújítási tenderre.
Kitekintés: 2016

A Fidesz-KDNP kétségkívül stabilan fogja őrizni vezető pozícióját 2016-ban is, írja a jelentés, mely szerint a kormánypárt várhatóan tovább mozog a jobboldal irányába, „mivel a párt sikere és a rendszer stabilitása egyaránt szorosan összefonódik a menekültválság tekintetében elfoglalt euroszkeptikus és bevándorlásellenes álláspontokkal”. A Freedom House szerint nem várható, hogy a kormánypárt finomítani fog bevándorlásellenes retorikáján, és a Fidesz népszerűségének árthatnak „az elmaradt oktatási és egészségügyi reformok”.

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook