Tömegesen jelentenének beteget decemberben a Tesco áruházlánc dolgozói

 Felmondási hullám indult el a Tescónál. A tavalyinál jóval nagyobb, legalább 10 százalékos decemberi forgalombővüléssel számoló üzletláncnál egyre több áruházi középvezető és az eladóterekben alkalmazott dolgozó választ másik, jobban fizető állást a hagyományosan a legerősebb értékesítési időszakot jelentő karácsonyi szezon küszöbén – írja a Magyar Idők.

Pluszmunka még december 24-én is

Az alkalmazottak a karácsonyi munkaidő-beosztás ellen emelték fel hangjukat. Vállalhatatlannak tartják, hogy december 24-én 12 órakor ugyan bezárnak az áruházak, ám a cég utasítása szerint az utolsó vásárló távozása után az egységek dolgozóinak szenteste napján akcióváltás miatt további három órán át kellene dolgozniuk.

A Tescóban az árufeltöltéssel, polcpakolással megbízott, havonta átlagosan nettó 70-80 ezer forintot kereső, túlnyomórészt női dolgozók emiatt például 17-18 óra előtt nem kezdhetnek bele az ünnepi készülődésbe, miközben a beosztásuk szerint karácsony második napján este fél tizenegyre vissza kell térniük az áruházakba éjszakai munkavégzésre a másnap hajnali nyitás miatt.

A Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete azt jelezte, az idei évre már feloldhatatlannak tűnő,munkaerő- és bérhiány miatti feszültség oda vezethet, hogy a dolgozók tiltakozásul szabotálni fogják a munkát a legforgalmasabb decemberi napokon.Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke azt mondta, a Tesco hajlik rá, hogy engedjen a munkavállalói nyomásnak, főként, hogy a kormány a múlt héten jelezte, felülvizsgálja a multik foglalkoztatáspolitikáját.

Megkérdeztük a Tescót, hogy változik-e a beosztásuk a karácsonyi időszakban dolgozó alkalmazottaknak, amint válaszolnak, közzé tesszük.

 

Fotó: Bielik István – Origo

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom