Select Page

  • Debrecen időjárása
    Záporok
    16°C
     

Új majomfajjal gyarapodott a Miskolci Állatkert

Új majomfajjal gyarapodott a Miskolci Állatkert

Veress Tamás, a Miskolci Állatkert és Kultúrpark gyűjteményi vezetője az MTI-nek elmondta, hogy a Trópusi-házba november közepén érkeztek meg az új lakók. Ezt a majomfajt korábban még soha nem láthatta a miskolci vadaspark közönsége.
    
A lengyelországi Opole városának állatkertjéből érkezett a három fehérajkú tamarin (Saguinus labiatus), amely szerepel az európai törzskönyvi programban, így az állatok a törzskönyvvezető közreműködésével kerültek Miskolcra. Mindhárman nőstények és testvérek, öt, hat, illetve hétévesek.

    
A tamarinok a Miskolci Állatkertben arany agutikkal élnek társbérletben. A két állatfaj nem zavarja egymást, ugyanis míg a rágcsálók közé tartozó agutik a talajszinten mozognak, addig a tamarinok a fák ágai között élnek. Ez az életközösség a természetben is megfigyelhető, hiszen az agutik gyakran követik a majomcsapatokat, és az általuk lehullajtott gyümölcsöt elfogyasztják – magyarázta a szakember.

    
Felhívta a figyelmet arra, hogy a fehérajkú tamarinok neve megjelenésükről is árulkodik, fekete arcszőrzetükön ugyanis a szájuk körül feltűnő fehér színezetet viselnek. Másik magyar nevük a vöröshasú tamarin, hasoldaluk szőrzete ugyanis élénk narancsvörös színű. Dél-Amerika középső területein, Brazília, Bolívia és Peru erdeiben élnek. 

    
A karmosmajmok többségéhez hasonlóan kis családi csoportokban élnek, ahol a már felnőtt utódok segítik szüleiket a kölykök nevelésében, míg három-négyéves korukban el nem hagyják a szülői csoportot, hogy önálló családot alapítsanak. A fehérajkú tamarinok egyelőre nem veszélyeztetettek, de az Amazonas-medence más fajaihoz hasonlóan számukra is fenyegetést jelent az esőerdők fokozódó irtása – jegyezte meg a gyűjteményi vezető.


MTI

a kép illusztráció

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook