Változás a debreceni önkormányzatban

A Cívishír számolt be arról, hogy gyökeres változást hoz egy jogszabály, a jegyzőktől a kormányhivatalokhoz kerül az építésügy, módosul az ügymenet.

Valamennyi építésügyi hatáskör a megyei kormányhivatalokhoz kerül a települési jegyzőktől 2020. március 1-től, egyidejűleg a hatósági eljárás egyfokúvá válik. A kormányhivatal döntésével szemben fellebbezni nem, csak bírósághoz fordulni lehet. Erről a Parlament döntött az ősszel, a változtatás okaként az egyszerűsítést, az adminisztratív terhek csökkentését, a hatásköri átfedések, ütközések kiküszöbölését jelölve meg. A törvény értelmében az építésügyi igazgatási feladatok ellátását biztosító önkormányzati vagyon az állam ingyenes használatába kerül, miként a munkát végzők álláshelyei sem maradnak az önkormányzatoknál. E kérdések részleteiről a polgármestereknek és a kormánymegbízottaknak január 31-ig kell megállapodniuk- írta a Cívishír.

A debreceni közgyűlés január 23-i ülésén határoz arról, hogy a polgármestert milyen vagyonhasználat és a humánerőforrás biztosítása mellett hatalmazza fel a tárgyalásra.

A Papp László által jegyzett előterjesztés szerint – amely január 17-én került a nyilvánosság elé, vagyis ekkor vált megismerhetővé a város honlapján – a debreceni polgármesteri hivatal műszaki osztályának létszáma 29 fő, ebből 22-en köztisztviselők, 7-en ügykezelők. A jogszabály értelmében az átvett építésügyi igazgatási és az azzal összefüggő funkcionális feladatokat ellátók álláshelyei a megyei kormányhivatal foglalkoztatotti állományába kerülnek- tudatta a Cívishír

Az előterjesztésben szó esik átadandó autóról és iroda eszközökről is, valamint kitér rá, hogy a műszaki osztály jelenleg az Új Városháza V. emeletén működik. Amennyiben az elfogadható a kormányhivatal számára, úgy a feladatellátók által használt 16 irodát felajánlják az állami szervnek, az üzemeltetés részleteit e kérdésben is a már említett – Papp László és Rácz Róbert közötti – megállapodás tartalmazná.

A debreceni önkormányzatnál az alábbi feladatok maradnak ezen a vonalon:
Az ingatlanok közterületi számozásával kapcsolatos hatósági feladatok;Telekalakítási ügyek;
Házi vízszükségletet kielégítő sekély mélységű kutak engedélyezése (létesítés, üzemeltetés, fennmaradás, megszüntetés);
Közműves vízellátással, szennyvízelvezetéssel kapcsolatos kötelezések;
Vízi létesítmények létesítéséhez nyomvonal jellegű építésügyi hatósági hozzájárulás, vízügyi szakigazgatás területén hatósági feladatok;Nyomvonal jellegű építmények, járdák engedélyezéséhez szakhatósági állásfoglalás kiadása;Hatósági feladatok ellátása az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény esetén.
(Cívishír)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom