Válassza az Oldal lehetőséget

  • Debrecen időjárása
    Tiszta
    15°C
     

Változások a felsőoktatásban

Változások a felsőoktatásban

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium szociálpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint várhatóan ősszel fogadják el a nemzeti szociálpolitikai koncepciót, amelynek fontos eleme, hogy 2013-tól minden szociális ellátásra kapott pénzt feladatorientáltan utalnak ki az eddigi normatív alapú támogatás helyett.

Nyitrai Imre a Debreceni Egyetemen szerdán kezdődött IX. mentálhigiénés nyári kollégiumon tartott előadásában beszélt arról, hogy a jelenleg is szolgáltató szervezetek gyorsított elbírálásban részesülnek és kevesebb adminisztrációval számolhatnak a működési támogatás pályázatainál, amelyeket hamarosan kiír a minisztérium. Elmondta, hogy az elmúlt hároméves periódusban öt területen osztották el a forrásokat feladatokra fókuszálva, s az idén ez további kettővel egészül ki, míg 2013-tól az összes, mintegy harminc terület az új rendszer szerint pályázhat majd.

Ha a felsőoktatási keretszám 53 ezerről 34 ezerre csökken, akkor a Debreceni Egyetemen is “lesznek véráldozatok” a minőség javulása mellett. Mindezekkel együtt optimisták a jövőt illetően, hiszen tavaly a Debreceni Egyetemen folytatta tanulmányait a legtöbb hallgató, mintegy 33 ezer. Az idei évben már a pótfelvételik előtt átlépték a 10 ezres létszámot az intézménybe újonnan kerülő hallgatóknál — nyilatkozta a Debreceni Egyetem rektorhelyettese, hangsúlyozva a jelentkezők magas átlagpontszámát. A rektorhelyettes szerint a felsőoktatás jelenleg nem értékteremtő, illetve jelenleg a diplomások mintegy fele “felesleges és használhatatlan” diplomával rendelkezik.

(MTI, fotó: www.unideb.hu )

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook