Vesekövesek diétája +tippek

Erre rakódnak rá a vesemedencében egyéb kőképző anyagok. Megszüntetésének módja a kő nagyságától is függ.

Valamennyi kőtípus esetén a megelőzés, illetve az eltávolítás legfontosabb szabálya, hogy a beteg fogyasszon minél több folyadékot. Ez napi 2-3 liter (forralt víz, tea, leves). Az ásványvíz ásványi anyag tartalma miatt nem ajánlott.

Fontos a vitaminfogyasztás: az A- és B6-vitamin hiánya fokozza a kőképződés veszélyét. Ezek pótlása tojással, vajjal, tejtermékekkel, sárgarépával történhet.

A vesekő négyféle összetételű lehet: urin-, kalciumoxalát-, cisztim- és foszfátkő. Ennek megfelelően kell összeállítani az étrendet.

Urinkő esetében a vizelet kémhatását lúgos irányba kell megváltoztatni, így csökkenteni kell a savasító élelmiszerek fogyasztását (hús és húsfélék, hal, belsőségek, sajt, rizs, lisztből készült termékek). Az étrend alapja gyümölcs, tej és tejtermékek, zöldség.

Cisztinkő estében szintén lúgosító hatású táplálkozásra van szükség. Minél kevesebb tojást, állati fehérjét fogyasszon a beteg, a folyadék bevitel pedig több legyen napi 3 liternél.

A kalciumoxalátkő mészben és oxálsavakban gazdag élelmiszerekből „képződik”. Ezért a tej és tejtermékek fogyasztását csökkentse, hagyja el a péksüteményeket, a kenyeret és a főtt tésztákat. Kerülendő a kakaó, a csokoládé, a sóska, a kávé és a kóla. Egészítse ki étrendjét magnéziummal és B6-vitaminnal.

Foszfátkőnél az étrendet savasítani kell, így épp ellentéte az urinkő esetén alkalmazott diétának (minél több hús, hal, belsőség, sajt, rizs és lisztből készült ételek, csökkenteni kell a zöldséget, gyümölcsöt). Tilos csokoládét enni!

 

Pikáns karfiol:

(cisztin- és urinköves betegeknek)

 

Hozzávalók:

1 nagy fej karfiol rózsáira szedve,

1 fej hagyma,

2 doboz Sport túrósajt,

fél zöldségerőleves-kocka,

1 csokor metélőhagyma,

só, olaj.

 

Elkészítés:

A karfiolt sós vízben megfőzzük. Közben megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Felöntjük 2 dl vízzel és feloldjuk benne a zöldségerőleves-kockát. Belemorzsoljuk a túrósajtot és összefőzzük. A karfiolrózsákat tűzálló tálba helyezzük és leöntjük a mártással. Forró sütőben 10 percig sütjük. Frissen vágott metélőhagymával meghintve tálaljuk.

 

Szalontai saláta:

(cisztin- és urinköves betegeknek)

 

Hozzávalók:

1 kígyóuborka héjastól, vékonyan felszeletelve,

1 fej lila hagyma apró kockára vágva,

2 zöldpaprika csíkokra vágva,

1 szál sárgarépa lereszelve,

1 fej karalábé lereszelve,

1 dl koleszterinmentes majonéz,

1 ek. paradicsompüré,

só, őrölt köménymag,

petrezselyem, kapor.

 

Elkészítés:

A majonézt kikeverjük a paradicsompürével, pici sóval, őrölt köménnyel, felaprított petrezselyemmel és kaporral ízesítjük. A zöldségeket a mártásba forgatjuk és 1 órára behűtjük.

 

Zöldséges csirke:

(kalciumoxalátköves betegeknek)

 

Hozzávalók:

1 konyhakész csirke,

40 dkg burgonya nagyobb kockákra vágva,

1 szál sárgarépa karikára vágva,

1 fej hagyma,

5 dl tyúkhúsleves (kockából),

olaj, só,

pirospaprika, kurkuma.

 

Elkészítés:

A csirkét nagyobb darabokra vágjuk, sóval és kurkumával bedörzsöljük. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockákra vágott hagymát. Meghintjük pirospaprikával és beletesszük a húsdarabokat. Gyakran megforgatva, 4-5 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a sárgarépát és a burgonyát. 1 percig pirítjuk. Felöntjük a tyúkhúslevessel és fedő alatt megpároljuk. Végül a fedőt levéve a nedvesség nagy részét elpárologtatjuk. Fejes salátával kínáljuk.

 

Ananászos máj

(foszfátköves betegeknek):

 

Hozzávalók:

50 dkg csirkemáj,

20 dkg csiperkegomba,

2 szelet (konzerv) ananász,

1 fej hagyma,

1 ek. liszt,

1 dl tyúkhúsleves (kockából),

petrezselyem, olaj, só.

 

Elkészítés:

A májat csíkokra metéljük és lisztben megforgatjuk. Megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockákra vágott hagymát. Beletesszük a májat, majd a vékonyra szeletelt gombát is. Néhány percig pirítjuk, majd felöntjük a tyúkhúslevessel és megpároljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt ananászt, megsózzuk és összeforraljuk. Párolt rizzsel körítve, petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

 

a kép illusztráció (internet)

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom