Milyen láthatatlan ártalmak lapulnak meg otthonunkban?

Nem is gondolnánk, hogy kínosan rendes lakásokban is vannak a levegőben meglapuló egészségünkre káros anyagok.

A Szellőztető csapatának segítségével most rávilágítunk arra, hogy ha zsúfolt, nagyvárosi lakásunk van, vagy ha kertes házban élünk ugyan, de mondjuk egy jó forgalmas főút mellett, milyen gyakran kell takarítanunk? Mert rengeteg a por, amiről fogalmunk nincs, honnan jött. A levegőben terjedő, szemmel nem látható szilárd vagy folyékony részecskék, az aeroszolok, valamint az emberi hámlásból keletkezett por miatt meggyűlhet a bajunk az otthonunk levegőjének minőségével.

Aeroszol, mint káros anyag a lakásban

A légköri aeroszolok egészségkárosító hatásáról már több, nemzetközileg elismert publikációt írtak. Beszélhetünk mesterséges aeroszolokról, melyeket az emberi tevékenységgel juttatunk a légkörbe (pl.: gyárak kéményeinek füstjével felszálló korom), de ugyanígy aeroszoloknak hívjuk a természetes eredetű parányi részecskéket, mint amilyen a pollen, spóra, vulkáni hamu, talajból származó ásványi por, stb. Ugyanezen elemi részeskék egy-egy szellőztetés alkalmával bekerülhetnek lakásunkba, egy zárt térbe. Ennek a zárt térnek a levegőjét szívjuk mi. Ugye, milyen rosszul hangzik?

Milyen egészségügyi kockázatokat rejtenek az aeroszolok?

A légköri aeroszolokról évek óta ismeretes, hogy negatív hatást gyakorolnak az emberi szervezetre. Az EU és az USA területén megejtett vizsgálatok azt a tényt támasztják alá, hogy összefüggésben áll a megemelkedett aeroszol koncentrációjú területek és az ott élők egészségügyi helyzete.

Rengeteg légzőszervi megbetegedést regisztráltak a veszélyeztetett területeken (pl.: iparvidékeken, forgalmas utak mentén, nagyobb városokban), amit az enyhe légmozgásos folyamatok (pl.: téli szélcsendes napok, hetek) fel is erősítenek. Más szóval, hiába szellőztetünk ezeken a magas rizikófaktort rejtő területeken, nem feltétlenül egészséges, friss levegőt juttatunk be a lakásunkba.

Zárt terek rizikója

A külvilágból érkező aeroszolok mellett a lakások/házak még számos veszélyt rejthetnek. Ilyen például a penészgomba. A penész ott jelenik meg, ahol a lecsapódó pára nyomán táptalajt találnak maguknak a gomba spórái. Ez szinte bárhol előfordulhat, ahol a hőhíd megszakad a lakásban. A penész megjelenését követően megkezdődik az irtás, de azt tudni kell, hogy a spórák a levegőben ott maradnak, így a penész a következő alkalommal is megjelenhet, esetleg a lakás/ház egy más részén.

Másik probléma a zárt lakásokban a por és az atka. Az atkák ugyanis a porral, vagyis a lehámlott emberi bőrrel, táplálkoznak, így jelen vannak az ágyakban, fotelekben, ágyneműkben, stb. Lehet ellenük védekezni, rendszeres takarítással, mosással és különféle szerekkel visszaszoríthatjuk az állományt, de ahol ember van, ott poratka is. A poratka pedig veszélyes, mert szintén elősegíti néhány légzőszervi betegség megjelenését, ilyen például az asztma.

Mit lehet tenni?

Szereltessünk be hővisszanyerő szellőztetőrendszert, mint amilyen a Zehnder. A szellőztetőrendszer megszűri a zárt térbe jutó levegőt az aeroszoloktól, így friss és egészséges levegőt lélegezhetünk be a nap azon részében, amit otthonunkban töltünk!

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom