Milyen társasokkal játsszunk kisded kortól egészen kamaszkorig?

A gyermekünkkel töltött minőségi idő igen fontos, hiszen ezekből alakul ki a későbbiekben egy szoros szülő-gyermek kapcsolat.

Sajnos korunk betegsége, hogy még a legbensőségesebb pillanatainkat, a gyermekünkkel való játékot is bármikor megszakíthatja egy váratlan telefonhívás vagy egy email. Ezzel meg is törik a varázs. Talán a társasjátékozás közben a legkisebb az esély arra, hogy önkéntelenül is másra figyelnénk, mint magára a játékra.

Társasozni nagyon fontos egy gyermek életében. Ez egy tökéletes módja annak, hogy a gyermek megtanuljon közösségben, társakkal játszani, sőt, időt teremteni magának. Ugyanilyen fontos, hogy a gyerekek a társasozáson keresztül megtanulják a versenyszellemet, felismerjék annak pozitív hatását, gyakorolják az indulataik irányítását, kezelését, legyen szó akár győzelemről, akár veszteségről.

A társasozás folyamán fontos, hogy ne hagyjuk folyamatosan nyerni a gyermeket, meg kell tanulnia megküzdenie a győzelemért, de éppúgy a veszteséget is el kell fogadnia. Hiszen az élet is erről szól, kisebb-nagyobb tétekkel. Ma még egy társasjátékban való győzelem, holnap akár álmai munkahelye a cél.

Fontos megemlíteni azt is, hogy a társasjátékok kiválóan alkalmasak arra, hogy elősegítsék a gyermek kognitív fejlődését. A legkevésbé összetett társasok esetében is szükség van stratégiai készségekre és a matematika is előkerül, például kockadobás formájában.

Társasok életkor szerint

Kisded korban olyan játékokat válasszunk, ahol nem feltétlenül a szabálykövetés az elsődleges cél, hanem amivel a gyermek teljes testét, lendületét beleadhatja a játékba. Ilyen lehet például a Galt fürdőkirakó vagy a Woody mini puzzle, amik fejlesztik a picik finommotorikáját is, de nem túlzottan aprólékosak.

Óvodás korban már színesedik a paletta, előtérbe kerülhetnek a memóriajátékok is. Kiváló választás lehet a Teki Móka, melynek során egy teknőst kell kicsalogatniuk a páncéljából a helyes kombinációval. A rajz készség és a kommunikáció fejlesztésére alkották meg az Activity my First elnevezésű társasjátékot, amiben remek kis feladványok várják a piciket. Segítségül a feladványok fel is vannak rajzolva a képekre, ha a gyermek netán nem tudna még olvasni.

Kisiskolás korban már játszhatunk betűjátékokat, de akár stratégiai játékokat is, mint például a Catan telepesei Junior. Ez a társas már igényel némi stratégiai előrelátást, hiszen a játékosnak telepe felépítéséhez szüksége van jó néhány alapanyagra.

Kamaszkorban, amikor csökken a társasozás iránti lelkesedés, érdemes mindenképp olyat választani, ami a humorérzéket, a képzelőerőt helyezi előtérbe, így végig izgalmas marad a játék. Ilyen lehet a Dixit, a Monopoly, vagy például a Catan.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom