2015. október 3. – évfordulók, események, érdekességek

Események:
1885 – Nemzetközi gazdakongresszus kezdődik Budapesten.
1935 – Olaszország megtámadja Etiópiát.
1975 – Elhelyezik a paksi atomerőmű alapkövét.
1985 – Első útjára indul az Atlantis űrrepülőgép.
Az Atlantis (NASA Orbiter jelzése: OV–104) amerikai űrrepülőgép, amely a Nemzeti Légügyi és Űrhajózási Hivatal, a NASA flottájához tartozott. Ez volt a negyedik megépített űrrepülőgép. Az első repülése az STS–51–J volt 1985. október 3-án, és azóta már 32 repülést hajtott végre. Az Atlantis indította a Galileo űrszondát és a Magellan űrszondát 1989-ben, valamint a Compton gammatávcsövet (CGRO) 1991-ben. Részt vett a Shuttle–Mir repüléseken és repült a Nemzetközi Űrállomásra is. 2007 elején a NASA vezetői 2011-re tűzték az Atlantis kivonását a forgalomból. Utolsó küldetése (STS–135) egyben az amerikai űrrepülőgép program befejezését is jelentette.

Születések:
1845 – Petrik Géza bibliográfus († 1925)
Petrik Géza (Alsószeli, 1845. október 3. – Budapest, 1925. augusztus 26.) magyar bibliográfus. Gimnáziumi tanulmányait Sopronban végezte. Ugyanott kezdte meg 1861-ben könyvkereskedői pályáját is. 1869-ben átvette az Osterlamm-féle könyvkereskedést. Később antikvárius lett. Könyvkereskedői, ill. antikváriusi pályán működött Sopronban, majd Budapesten 1879-ig. 1879-ben feloszlatta üzletét s attól kezdve 1891-ig majdnem folytonosan könyvészeti kutatásokkal foglalkozott; a vallás- és közoktatásügyi minisztérium támogatásával több könyvészeti munkát adott ki. 1891-ben a Nagy Lexikon megindítása előtt a Pallas irodalmi részvénytársasághoz került mint a kiadóhivatal főnöke. Ott működött 1895 végéig, amikor üzletvezetői minőségben a Könyves Kálmán irodalmi és könyvkereskedési részvénytársasághoz lépett be. Több, a könyvkereskedelemmel foglalkozó cikket írt a Pallas Nagy Lexikonába. 1878-tól szerkesztette a Corvinát, a magyar könyvkereskedők egyletének hivatalos lapját.
1965 – Tom Bresnahan amerikai színész
1975 – India Arie (szül. India Arie Simpson) amerikai soul-énekesnő

Nemzeti ünnepek, emléknapok, világnapok
• 1990 óta a Német Egység Napja (németül: Tag der Deutschen Einheit). E napon egyesült az NDK és az NSZK.
Németország újraegyesítését (Deutsche Wiedervereinigung) 1990. október 3-án deklarálták, amikor is a keleti területek (NDK) csatlakoztak a nyugatiakhoz (NSZK).
Az első keletnémet szabad választások (1990. március 18.) után a két német állam tárgyalásainak eredményeként megszületett az “egyesítési szerződés” (Einigungsvertrag). Eközben a két német állam a Németország II. világháborút követő felosztásában szerepet játszó egykori megszálló hatalmakkal (Nagy-Britannia, Franciaország, az USA és a Szovjetunió) is aláírt egy szerződést (“kettő plusz négy” szerződés, Zwei-plus-Vier-Vertrag), amely garantálta az új állam függetlenségét. Az újraegyesített Németország tagja maradt az Európai Közösségnek (a későbbi Európai Unió), illetve a NATO-nak. Még ma is folyik a vita arról, hogy az 1990-ben Németországot egyesítették vagy újraegyesítették. Egyesek szerint az “egyesítés” kifejezés 1871-re vonatkozik, amikor kikiáltották a Német Birodalom létrejöttét. Jogi szempontból az NDK szűnt meg, az egységes ország az NSZK jogutódja: hivatalos neve Bundesrepublik Deutschland, jelképei, jellegzetességei is nagyrészt az egykori Nyugat-Németországéval egyeznek. A főváros ugyan Berlin lett, de volt egy tízéves átmeneti időszak, amíg a kormányzat székhelye az addigi nyugatnémet főváros, Bonn maradt. Ennek ellenére az NSZK elnevezés 1990 óta nem használatos.
• Koreai Köztársaság: az államalapítás napja.

 

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom