december 11 – az UNICEF születésnapja”

A United Nations International Children\’s Emergency Fundot (az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermek Gyorssegélyalapja) az ENSZ Közgyűlése 1946. december 11-i ülésén hozták létre, majd 1953-ban rövidítették a nevét United Nations Children\’s Fundra (az Egyesült Nemzetek Gyermekalapja), de máig is az eredeti betűszaváról ismerik.

Tevékenységei:

Az UNICEF hisz abban, hogy minden gyermeknek – életkörülményeitől és társadalmi-gazdasági hátterétől függetlenül – joga van a növekedéshez és a fejlődéshez. Mégis, évente gyermekek milliói halnak meg olyan okok miatt, amelyek elkerülhetőek lennének. A halálozások nagy része ugyanis megelőzhető vagy kezelhető betegségekre, alultápláltságra, nem megfelelő higiéniai körülményekre, valamint az egészséges ivóvíz hiányára vezethető vissza.(www.unicef.hu)

Az UNICEF programjai között szerepel a mikrotápanyagok pótlása,  és biztonságos higiéniai körülmények megteremtése és gyakorlatok meghonosítása. Ezzel csökken anyai-, illetve a gyermekhalandóság, valamint az alultápláltság mértéke. Védőoltásokat biztosítanak és malária ellen szúnyoghálókkal segítenek a szükséges területeken. Az UNICEF célkitűzése a gyermekek és az ifjúság helyzetének javítása az egészségügy, a táplálkozás, a szociális gondoskodás, az oktatás és a szakképzés területén. Tevékenysége során elősegíti a gyermekek életben maradásához és fejlődéséhez szükséges alapvető jogok, így az egészségügyi alapellátás, a tiszta ivóvíz, az alapfokú oktatás, a gyermekek jogaira vonatkozó információk, háborúkban és természeti katasztrófákban gyorssegély és a lelki traumák kezelésének biztosítását. Programjai a legszegényebb országok legrászorultabb gyermekeit segítik. Az UNICEF a gyermekek jogainak szószólója, fontos szerepet játszik a Gyermek Jogairól 1989-ben elfogadott ENSZ egyezmény végrehajtásának ellenőrzésében. Ilyen minőségében jár el Magyarországon is.

Fellépnek a gyermekeket érő erőszak, durva bánásmód és kizsákmányolás ellen. „Az UNICEF hisz abban, hogy minden gyermeknek – nemétől, kulturális, vallási és társadalmi-gazdasági hovatartozásától függetlenül – joga van ahhoz, hogy biztonságban nőhessen fel.” Ezért programjaik egyik fontos része a gyermekvédelem, ideértve a fegyveres erőszakot, a gyermekkereskedelmet, de a katasztrófa sújtotta országokban élő gyermekek pszicho-szociális támogatását is.

Katasztrófák esetén minél hamarabb megpróbálnak segítséget nyújtani, hogy visszaálljon a normális életvitel a gyermekek életében. Úgy gondolják, hogy ezeken a területeken a gyerekeknek kell először segítséget kapniuk, mivel ez nagymértékben kihathat a későbbi életükre is.

Az oktatás terén is segítséget nyújtanak, hogy a minőségi, gyermekközpontú oktatás, életkörülményekre, nemre, etnikai hovatartozásra vagy társadalmi-gazdasági háttérre való tekintet nélkül, minden gyermek számára elérhető legyen, mivel ez eszköz is, amely segít az előrejutásban, a szegénység legyőzésében, az egyenlőtlenségek eltörlésében.

Fontos programjuk a HIV-vírus gyermekek körében való terjedésének megakadályozása, valamint az AIDS-es gyerekek kezelése. 2005-ben kampányt indítottak „Együtt a gyermekekért, együtt az AIDS ellen” címmel, hogy mozgósítsa azokat, akik tenni szeretnének a fertőzött gyermekek kezelése, gondozása és támogatása érdekében. 2015-ig az UNICEF el akarja érni, hogy megállítsák a vírus terjedését az anyák és gyerekek körében.

Tevékenységeik következtében 11%-kal csökkent az 5 év alatti gyermekhalandóság, 77%-ról 82%-ra emelkedett azok aránya, akik egészséges ivóvízhez jutnak. 1 millió életet sikerült megmenteni azzal, hogy a rehidráló só használatával felére csökkentették a hasmenéses kiszáradás miatt bekövetkező halált az ötévesnél fiatalabb gyermekek körében. Míg a 90-es évek elején 350 ezren haltak meg gyermekbénulásban, 2003-ban már csak hétszáznál kevesebben.

Története

„100 millió dollárra van szükségem, hogy 6 millió gyereknek egy pohár tejet és egy darab kenyeret adhassak.” /Maurice Pate, Unicef első főigazgatójának levele az amerikai külügyminiszternek, 1947/. Az UNICEF ezzel a mondattal indult a II. világháború utáni Európában élő gyerekek segítségére. A romokban heverő Európában a lakosság éhezett, hiány volt alapvető gyógyszerekből, összeomlott az egészségügyi ellátás. A gyerekek fagyoskodtak, éheztek és betegek voltak, akiknek még a háború borzalmait, a bombázásokat, a frontok többszöri áthaladását kellett túlélniük. Az ENSZ tagállamai a gyerekek szenvedéseinek enyhítésére úgy döntöttek 1946. december 11-én, hogy létrehozzák az Egyesült Nemzetek Nemzetközi Gyermeksegélyalapját, az UNICEF-et.

1947-ben, szörnyű helyzet uralkodott Európában az élelmezés és egészségügyi ellátás terén. Az UNICEF olcsó és tápláló élelmet szállított, s megpróbálta biztosítani, hogy minden gyerek naponta egyszer meleg ételhez jusson az iskolában. A háború után a Svéd Vöröskereszttel közösen közel 20 millió gyereket vizsgáltak meg, majd 10 millió gyerek számára biztosította a BCG oltást.

Az ENSZ tagállamai 1953-ban hozzájárultak az UNICEF szervezetének véglegesítéséhez.
A Gyermekalap ezt követően tevékenységét elsősorban az ázsiai, afrikai és dél-amerikai gyermekeket sújtó problémák megoldására összpontosította. Később (1956-66) a kedvezményezettek körébe a gyerekeken kívül az anyákat is bevonták. 1965-ben az UNICEF-nek ítélték a Béke Nobel-díjat. 1966-1975 között az egészséges ivóvízre van a legnagyobb szükség az életben maradáshoz. Ekkor indul az UNICEF vízprogramja. Nagyértékű kútfúró berendezéseket és olcsó pumpás kutakat szállítanak a katasztrófák sújtotta területekre. 1976-1985: A védőoltások bevezetése, a szervezet kiszáradását megakadályozó rehidráló só (a hasmenéses kiszáradás következtében bekövetkező halál ellen) használatának elterjesztése, a csecsemők szoptatásának támogatása és növekedésük rendszeres ellenőrzése olyan olcsó programok, amelyek gyermekek millióinak életét mentik meg. Az ENSZ 1979-et a Gyermekek Nemzetközi Évének nyilvánítja. Ekkor kezdődött meg a Gyermek Jogairól szóló Egyezmény kidolgozása, mely 1898-ben nyerte el végső formáját.

Az UNICEF-nek a világ több mint 150 országában vannak gyermekvédelmi programjai. Ezeket kizárólag önkéntes hozzájárulásokból és adományokból finanszírozza. Az adományozásnak több formája lehetséges: egyszeri adományozás, rendszeres (havi) adományozás, vagy az UNICEF ajándéktárgyak vásárlása. Magyarországon ez kiegészül még a 13666-os telefonszámmal is, amire ha elküldik az UNICEF szót SMS-ben, vagy felhívják a számot, automatikusan 500Ft adományt juttatnak el a magyarországi UNICEF-nek. Az UNICEF bevételeinek több mint 80%-át közvetlenül gyermekprogramjaira költi. 2007-ben a szervezet kiadásainak több mint felét gyermek-egészségügyi, 22%-át oktatási, mintegy 10%-át gyermekvédelmi, további 10%-át pedig gyermekjogi programokra fordította. A költségvetésnek kb. 6,5%-át tették ki az AIDS elleni programok.

Munkáját jószolgálati nagykövetek támogatják és népszerűsítik. Közülük a legismertebbek Audrey Hepburn és Peter Ustinov voltak; ma olyan népszerű személyiségek támogatják a szervezet munkáját, mint Roger Federer, Serena Williams, Claudia Schiffer, Roger Moore, Whoopi Goldberg, Susan Sarandon, Mia Farrow, David Beckham, Lionel Messi, a Berlini Filharmonikusok zenészei, de az UNICEF logója látható az FC Barcelona mezén is. 2006-ban az FC Barcelona támogatási szerződést kötött az UNICEF-fel, amit 2012-ben megújítottak. A csapat vállalta, hogy évente 1,5 millió dollárral támogatja az UNICEF gyermekvédelmi programjait.

A szervezet élén főigazgató áll, akit az ENSZ főtitkár nevez ki 5 évre. Jelenleg az amerikai Anthony Lake a főigazgató, aki 2010. május 1-jén foglalta el hivatalát. Legfőbb döntéshozó szerve a Végrehajtó Tanács. Ez 36 kormány képviselőiből áll, tagjait 3 évre választja az ENSZ Közgyűlés Gazdasági és Szociális Tanácsa (ECOSOC. Központja New Yorkban működik. Több helyen van regionális irodája, illetve területi képviselete.

Az UNICEF Magyar Bizottsága 1975 óta működik. Tevékenysége során tájékoztatja a magyar közvéleményt az UNICEF mandátumáról, a gyermekek problémáiról, anyagi források előteremtésével segíti a szervezet munkáját, elősegíti a magyar külpolitika és segélyezési politika zökkenőmentességét, közreműködik a gyermekek jogainak megismertetésében és érvényesülésében.

A Bizottság elnöke dr. Takács István, az elnökségének tagjai: Donáth László, Dr. Eötvös Pál, Halász Judit, Ihász Márta, Leitold László, Dr. Szakács Imre, Tausz Katalin. Az igazgatója Dr. Kecskeméti Edit.

Az UNICEF magyarországi jószolgálati nagykövetei:Halász Judit, Presser Gábor, a Nemzeti Filharmonikusok.

Az UNICEF Magyar Bizottsága meghonosította Magyarországon a Bababarát Kórház programot, a Szoptatás Világnapját (augusztus 1.) és a Kézmosás Világnapját (október 15.).

Ahhoz azonban, hogy az UNICEF segítséget nyújthasson a gyerekeknek, sokak összefogására van szükség. Szükség van azokra, akik szakmai tudásukkal segítik a szervezet munkáját, akik adományoznak, és akik népszerűsítik az UNICEF-et.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom