Nincs olyan, hogy nyugtató cigaretta

A birminghami, az oxfordi és a King’s College London egyetemek kutatói a British Medical Journal szaklapban megjelent tanulmányukhoz 26 kutatás adatait elemezték, és kimutatták, hogy a dohányzásról leszokott emberek a szorongás, a depresszió és a stressz szintjének jelentős csökkenését tapasztalják.

A szakértők elmondták, hogy az érintetteknél a leszokást követően mind a pszichológiai életminőség, mint a pozitív hatás jelentősen növekedett az aktív dohányosokhoz viszonyítva. A dohányzás abbahagyása összefüggést mutatott a depresszió, a szorongás és a stressz csökkenésével, valamint a pozitív kedélyállapot erősödésével és az életminőség javulásával. Az is kiderült, hogy a régen leszokottakban a szorongás és a depresszió szintje gyakorlatilag megkülönböztethetetlen azoktól, akik soha nem dohányoztak.

A kutatás 6 500 negyven éven felüli embert vizsgált. Az eredmények azt mutatták, hogy a dohányosok 18,3 százaléka számolt be depresszióról és szorongásról, míg a nemdohányzóknál 10 százalék, a volt dohányosoknál pedig 11,3 százalék ez az arány.

A kutatás vezetője, Robert West, a University College London professzora arra is felhívta a figyelmet, hogy az eredmények megdöntik azt a széles körben elfogadott elméletet, mely szerint a cigaretta oldja a stresszt…

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom