Select Page

  • Debrecen időjárása
    Tiszta
    -8°C
     

Az MSZP szerint az önkormányzati minimumszolgáltatásokat minden településen biztosítani kell

Az MSZP szerint az önkormányzati minimumszolgáltatásokat minden településen biztosítani kell

Fotó: MTI

Az MSZP elnöke szerint minden településen biztosítani kell, hogy az önkormányzati minimumszolgáltatások mindenki számára hozzáférhetők legyenek.

Molnár Gyula kedden, Budapesten a Táncsics Alapítvány és a Friedrich Ebert Stiftung Merre tovább önkormányzatok? című konferenciáján úgy értékelt: egy hatalom jellegét világosan megmutatja az, hogyan viszonyul a médiához, a civil társadalomhoz vagy az állampolgárok önálló autonóm közösségéhez, az önkormányzatokhoz.

Szerinte a rendszerváltás óta eltelt 28 évben sokféle megközelítés volt, a mindenkori hatalmak különböző módon és mértékben mindig megpróbálták az önkormányzatok autonómiáját korlátozni. Hozzátette: a mostani kormány a forrásokat és a hatásköröket nézve is centralizál. Molnár Gyula feladatként azt jelölte meg, hogy olyan önkormányzati rendszert alkossanak, amely megőrzi a rendszerváltáskori alapelvet, hogy helyben hozzák meg a helyi közösséget érintő döntéseket.

Wittinghoff Tamás (Budaörs Fejlődéséért Egyesület) Budaörs polgármestere szerint a polgári létnek az a lényege, hogy ne egy pártközpontból határozzanak meg mindent, hanem a helyben jelentkező problémákra helyben adjanak választ.

A városvezető – aki Karácsony Gergely, az MSZP és a Párbeszéd miniszterelnök-jelöltjének árnyékkormányában az önkormányzati ügyekért felelős – azt mondta, a konszenzussal létrejött új alkotmányban “nagy betűkkel, vastagon” kell rögzíteni az önkormányzáshoz való jogot.

Úgy kell kialakítani az önkormányzati rendszert, hogy az stabil, kiszámítható legyen, hosszú távon meghatározott legyen a finanszírozása és a hatáskörei – mondta, megjegyezve: a társulásokat nem szabad kötelezővé tenni, azoknak önkéntesnek kell maradnia.

(MTI)

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook