Tűzijáték kontra kutyások

Betiltani vagy nem?

Nehéz állásfoglalás nélkül megírni egy ilyen cikket, főleg úgy, hogy mindkét tábor hangoztatja az igazát.

Megpróbálunk középen maradni és az olvasóra bízni az állásfoglalást.

Bár pártatlanok maradunk, némi támpontot ugyan adnunk a döntést illetően.

Mindenképpen szemelőtt szeretnénk tartani, hogy ma Magyarországon létezik állattartási törvény, mely rendelkezik az állatok védelmében is.
Mindazonáltal, a törvény nem tesz említést a tűzijátékok okozta hangrobbanások által okozott traumáról amit elszenvednek az állatok.

Lássuk a kérdést: „Miért nem lehet betiltani?” vs „Egyszer egy évben ki lehet bírni!”

Egymásnak feszülnek a szilveszteri tűzijátékok rajongói és a kutyatartók a Facebook-üzenőfalon. Mint minden éveben.

“Tényleg ekkora élmény egyeseknek ez a durrogtatás? Ha ennyire kicsi a szerszámuk, hogy ezzel kell kompenzálniuk, akkor a tűzijáték helyett kukinagyobbító műtétre költsenek!” “Valaki elmagyarázná, miért fontos ez minden évben? Miért nem lehet betiltani?” “Ez a kutyáknak szenvedés!” – szólnak az egyik oldal érvei.

“Nem igaz, hogy egyszer egy évben nem lehet kibírni!” “Érdekes, az én kutyás ismerőseim meg tudják oldani minden évben rinyálás nélkül!” “Én nem szoktam petárdázni, de szeretek a tűzijátékban gyönyörködni.” “Most miért nem lehet ezt elfogadni, hogy valakinek ez tetszik???”- hangzik el a másik oldalon.

Idén egyes civil állatvédők az alábbi Facebook-poszttal emelték a tétet. Azok pedig, akik imádnak ilyenkor durrogtatni, azzal, hogy lehülyézték az állatvédőket, és azokat is, akik jogszabállyal tiltották be a petárdákat.

A 2000-es években betiltották a petárdát, és csak tűzijátékot lehet vásárolni. Azt is csak december 28-tól, és csupán szilveszter napján 18 órától január 1-jén reggel 6 óráig szabad őket közterületen fellőni. A megmaradt tűzijátékokat pedig a jogszabály alapján az árusítóhelyek kötelesek visszavenni.

Az állatvédők számára ez a szabályozás sem elég. Szeretnék, ha végleg eltűnnének a pirotechnikai eszközök. Azt mondják, hogy a kutyák az ilyenkor elszenvedett halláskárosodás, szemsérülések, esetleges égési sérülések, vagy epilepsziás roham hatására rémülten menekülnek, megszokott környezetükből kiszabadulva elkóborolnak, vagy közlekedési baleset áldozatai lesznek.

Egyes tűzijátékozók szerint ez “az állatok és az állatvédők hisztije”. Mások szerint a gazdik felelőssége, hogy miként vészelik át az állatok a szilvesztert, mivel ilyenkor nekik kell gondoskodniuk arról, hogy védett helyen zárják el a házi kedvenceiket, hogy azok ne szökhessenek el, ne sérülhessenek meg.

Jönnek érvek és ellenérvek.
Igazságot persze nem könnyű tenni, főleg ha valamelyik tábort erősíti az ember.

Az olvasókra bízzuk az igazságtételt, úgy hogy mindenki tartsa szemelőtt, nem csak az emberi élet, hanem minden élet fontos a Földön.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom