Select Page

  • Debrecen időjárása
    Felhős
    7°C
     

100 éve süllyedt el a Titanic

100 éve süllyedt el a Titanic

A hajó 1912- április 2-án indult el próbaútjára, aminek célállomása Southampton volt, egy héttel később, április 10-én Chebourgba kötött ki, az utasok felvétele után továbbindult Queenstownba. Innen indult tovább New York felé.

A katasztrófa előestéjén több jégjelentést is kapott a hajó, ami viszont a távírászok túlterheltsége miatt nem jutott fel a hídra. Smith kapitány és a tisztek is tudtak a veszélyről, máig nem tisztázott, hogy miért nem csökkentették a sebességet. Április 14-én 23.40-kor az őrszem jéghegyet vett észre és meghúzta a vészharangot. A szolgálatos tiszt kiadta a parancsot a hajó balra fordítására és a bal oldali hajócsavar hátramenetbe kapcsolására. A hatalmas hajónak sok időbe telt, még megkezdte a fordulást, így a jéghegy végigsúrolta a hajó jobb oldalát. A tisztek rögtön tudták: a hajó el fog süllyedi. A fedélzeten lévők enyhe rázkódást éreztek.

Megkezdődött az utasok mentőcsónakba helyezése és a mentőmellények kiosztása. Kb. az utasok felének jutott volna hely, ennek ellenére a csónakok nagy részét félig üresen engedték le. A Carpathia nevű gőzös fogadta az S.O.S. jeleket, azonnal a Titanic felé indult, azonban túl messze volt az azonnali segítségnyújtáshoz. Április 15-én, 2.20-kor a luxushajó elsüllyedt. A veszteség iszonyatos volt: 2207 utasból 1517 veszett a tengerbe. Híres túlélők közé tartozik Millvina Dean, aki a legfiatalabb volt (2 hónapos) és egyben ő az elsüllyedt hajó utolsó élő túlélője. 2009-ben, kilencvenhét éves korában hunyt el.

A tragikus évforduló alkalmával április 5-étől a mozikban újra megnézhető az újjászületett Titanic című film 3D-s változatban.

(forrás: hu.wikipedia.org)

LEGOLVASOTTABB A HÉTEN

Facebook