1945. február 13. – befejeződött Budapest ostroma

Magyarország 1944. március 19. óta német megszállás alatt állt. Októberben Horthy kormányzó hiába próbálta meg a kiugrási kísérletet, a németek meghiúsították az akciót. Ezután Szálasi nemzetvezető alatt megkezdődött a nyilas rémuralom.

Esztergomnál egyesültek a Magyarország német megszállás alóli felszabadításában résztvevő 2. és 3. szovjet Ukrán Front csapatai. A főváros ostroma 1944. december 30-án kezdődött. December elején Hitler úgy döntött, hogy Budapest erőd, melyet háztól házig kell védeni, parancsnokául pedig Pfeffer Wildenbruch SS csendőrtábornokot nevezte ki. Január 8-án az utcákon csoportosan lövik agyon az előzőleg meztelenre vetkőztetett és megkínzott embereket. A légópincékbe húzódó lakosságot az állandó belövéseken és bombatámadásokon kívül folytonos razziák tartják rémületben. Az újpesti partizánok több bátor ak­ciót hajtanak végre, január 9-én például kiszabadítják a nyilas házban kivégzésüket váró politikai foglyokat.

Január 9-én felszabadul Csepel, 10-én Újpest és január 18-án a 2. Ukrán Hadseregcsoport csapatai befejezik a pesti oldal fel­szabadítását, elérik a Duna partját. A hadműveletek során foglyul ejtenek körülbelül 60 000 német és Szálasi katonát, köztük a 10. magyar gyalogos hadosztály parancsnokát törzskarával együtt. Január 18-án reggel 7 órakor utolsóként az Erzsébet és a Lánchíd is a levegőbe repült. 1945. február 13-án délben a szovjetek díszsortűzzel adták a moszkvaiak tudtára Budapest elfoglalását. A harcokban mintegy 25 ezer polgári személy halt meg, több, mint 52 ezer lakos megsebesült. Az ostrom következtében a főváros közel 40 ezer épületének 27 százaléka elpusztult vagy súlyosan megrongálódott; több mint 32 ezer lakás megsemmisült vagy lakhatatlanná vált. Kiégett a pesti Vigadó, a királyi vár, súlyosan megsérült az Operaház, a Zeneakadémia és a Nemzeti Színház. A németek felrobbantották az összes Duna-hidat.

Get real time updates directly on you device, subscribe now.

A weboldalon a minőségi felhasználói élmény érdekében sütiket használunk. Ismerje meg tájékoztatónkat arról, hogy milyen sütiket használunk, vagy a beállítások résznél ki lehet kapcsolni a használatukat. Elfogad Elolvasom